INRIKES Nu är det klart att 840 arbetare får gå från Northvolt efter varslet som företaget lade i september. Ytterligare 338 tjänstemän fick gå från företaget i förra veckan. En stor tragedi, menar facket, men det är så den kapitalistiska ekonomin fungerar.
Det krisande storföretaget Northvolt, med storägaren Volkswagen i ryggen, fortsätter att varsla anställda på löpande band. Förra veckan fick över 300 tjänstemän gå från företaget och det varsel om uppsägning av 1 100 arbetare i september har nu förhandlats färdigt. Slutresultatet blev att 840 arbetare nu har förlorat sina jobb.
Förhandlingarna som facket har fört med företaget har varit konstruktiva och problemlösande, säger IF Metalls ombudsman om det hela, trots att man uppenbarligen inte egentligen lyckats lösa några problem.
Situationen på Northvolt är naturligtvis en tragedi, och sett i ljuset av ombudsmannens uttalande också en fars. Mest av allt visar den dock den hur den kapitalistiska ekonomin fungerar, och hur marknadens anarki alltid i slutändan går ut över det arbetande folket.
För Northvolt gick batteritillverkningen inte som man tänkt sig, trots enorma investeringar från såväl stat och kommun, som från privata investerare, såsom Volkswagen. Konkurrensen var för hård och det var svårare att tillverka batterier än man hade trott. För detta får nu arbetarna, varav många dessutom kommit från andra länder, betala. Några missräkningar och tusentals människor står utan arbete. För hård konkurrens och mattan dras undan från under arbetarnas fötter.
Det är den kapitalistiska ekonomin, som dragit in allt större delar av samhället i produktionen men där profiten fortfarande är privat, som är det stora problemet. Den saknar en övergripande plan och anarki härskar på marknaden, där fluktuationerna uppåt och nedåt bestämmer tusentals människors öden och utebliven profit betyder fattigdom.
Hade krisen på Northvolt kunnat undvikas? Kanske, det kan vi inte bedöma härifrån. Det vi däremot vet, är att kriser som den på Northvolt kommer komma lika säkert som ett brev på posten och att det alltid kommer att vara de längst ner som får betala det högsta priset.
Om inget annat, så har krisen på Northvolt återigen visat upp kapitalismen som den faktiskt är, likgiltig inför allting annat än profiten.