Kongo anklagar Apple för användning av konfliktmineraler

UTRIKES Demokratiska republiken Kongo har lämnat in klagomål mot Apple och anklagar företaget för att använda konfliktmineraler från landets gruvor. Klagomålen har skickats till åklagarmyndigheterna i Frankrike och Belgien, rapporterar Reuters. Mineraler som tenn, tantal och volfram, som används i elektronikproduktion, bryts i Kongo och är ofta kopplade till konflikter där gruvorna kontrolleras av väpnade grupper. Enligt FN och människorättsorganisationer bidrar intäkterna från försäljningen av dessa resurser till att upprätthålla våldet i regionen.

Apple hävdar att de inte deltar i direkt utvinning och genomför leverantörsgranskningar för att säkerställa att deras leveranskedja är fri från kopplingar till väpnade grupper. I sin deklaration om konfliktmineraler för 2023 framhåller företaget att dess leveranskedja inte finansierar konflikter.

Enligt Kongos jurister använder Apple konfliktmineraler vars ursprung döljs genom komplexa leveranskedjor. De anklagar företagets dotterbolag i Frankrike och Belgien för att ha brutit mot internationella normer genom att ”tvätta” resurser från konfliktområden och vilseleda konsumenter med påståenden om ”rena” leveranskedjor.

Klagomålet i Frankrike hänvisar till FN-rapporter om konflikterna i Kongo och anklagar Apple för att ha varit medvetna om problemet men valt att ignorera det. Klagomålet i Belgien lyfter fram landets historiska ansvar för den koloniala exploateringen av Kongos resurser, vilket ger frågan en historisk och moralisk dimension. Fallen som har överlämnats till domstolar i Bryssel och Paris innehåller dessutom anklagelser om krigsbrott, pengatvätt, förfalskning och lämnande av falska uppgifter.

Kongo representeras i Frankrike av advokat William Bourdon, som säger:  – Det här är första steget för att ställa en av de största aktörerna inom techbranschen till svars för dess handlande för att berika sig själva.

I mars 2023 avslog en federal domstol i USA ett liknande fall mot Apple, Google och Tesla som handlade om användning av barnarbete i koboltgruvor i Kongo. Detta illustrerar de juridiska svårigheterna med att hålla teknikföretag ansvariga för övergrepp i globala leveranskedjor, och hur staterna alltid håller kapitelts intressen om ryggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.