Massiva protester i Indien mot nyliberal politik och försämrade rättigheter

UTRIKES, FACKLIGT Tusentals bönder och arbetare samlades den 26 november i över 500 distrikt i Indien för att kräva garanterade minimipriser för jordbruksprodukter och skydd av arbetarrättigheter. Protesterna organiserades av en gemensam plattform av fackföreningar och Samyukta Kisan Morcha (SKM), en sammanslutning av bondeorganisationer. Demonstranterna riktade sig mot den företagsvänliga politiken hos premiärminister Narendra Modis högerregering, Bharatiya Janata Party (BJP), som de anklagar för att gynna stora företag på bekostnad av småbrukare och arbetare.

De främsta kraven inkluderar att återkalla fyra arbetslagar från 2020, som enligt fackföreningar inskränker grundläggande rättigheter som åtta timmars arbetsdag, kollektivavtal och social trygghet. Demonstranterna vill även att regeringen inför ett lagstadgat minimipris för grödor, vilket utlovades under bondeprotesterna 2020–2021 men ännu inte har genomförts. Andra krav är en minimilön på 26 000 rupier i månaden, skuldavskrivningar för bönder, pensionsförmåner och åtgärder mot prisökningar.

Vijoo Krishnan från All India Kisan Sabha (AIKS, en kommunistiskt plattform för småbönder och jordbruksarbetare) kritiserade BJP-regeringen för dess nyliberala politik och privatiseringssträvanden, som enligt honom hotar såväl den sekulära staten som livsvillkoren för vanliga indier. Han pekade också på kopplingarna mellan BJP och stora företag, vilka enligt vänsterpartier gynnats genom korruptionsliknande tjänster och gentjänster. Om regeringen inte ändrar sin kurs varnade Krishnan för att protesterna kommer att eskalera i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.