UTRIKES Den 1 januari träder en lag i kraft i Sydkorea som begränsar arbetsveckan till högst 52 timmar även för små och medelstora företag med färre än 30 anställda. Detta meddelade Sydkoreas ministerium för sysselsättning och arbetsrelationer, enligt The Chosun Daily.
Under de senaste två åren har mindre företag varit undantagna från 52-timmarsregeln genom ett övergångsprogram, där arbetsveckan kunde vara upp till 60 timmar. Beskedet om att denna övergångsperiod tar slut vid årsskiftet har skapat förvirring och oro bland småföretagare, som hade förväntat sig att få fortsätta med längre arbetsveckor.
Kritik mot regeringens snabba besked
Flera små och medelstora företag har kritiserat regeringen för att ha meddelat denna stora förändring mindre än tio dagar innan den träder i kraft, vilket enligt dem lämnar för lite tid för anpassning. Choo Moon Gab, chef för den ekonomiska avdelningen vid Sydkoreas federation för små och medelstora företag, påpekade att många mindre företag trodde att lagen inte skulle omfatta dem eftersom det saknades tydliga påföljder.
På många av dessa arbetsplatser är anställda beroende av minimilön och övertidsarbete för att öka sina inkomster. För småföretag som är beroende av utländsk arbetskraft kan begränsningen i arbetstid också skapa nya problem. Enligt företagarrepresentanter riskerar detta att minska inkomsterna för utländska arbetstagare, vilket kan få dem att lämna landet eller arbeta illegalt för att få högre betalning.
En politisk kommentar
Sydkoreas ekonomi är ett exempel på vad klassiska tänkare har beskrivit: småföretag agerar ofta som exploatörer av arbetare, samtidigt som de själva pressas av stora företagsjättar. Lösningen ligger dock inte i att småföretag får fortsätta exploatera sina anställda för att klara sig i ett kapitalistiskt system. Istället måste vi tänka längre – småföretagande är inte framtiden för ett rättvist samhälle.
Det som krävs är en övergång till ett arbetarstyrt samhällssystem där makten ligger hos de som skapar värdet, inte de som suger ut det. Genom systemförändringar och en arbetarstyrd stat kan de sydkoreanska arbetarna frigöra sig från kapitalets bojor och skapa ett samhälle där utvecklingen drivs av jämlikhet och samarbete, snarare än exploatering.