Konflikten mellan gruvindustrin och människorättsaktivister fördjupas globalt

UTRIKES Gruvindustrin fortsätter att vara en av de mest lönsamma, men också mest kontroversiella sektorerna i världsekonomin. Trots dess ekonomiska betydelse har industrin blivit en symbol för människorättsövergrepp, våld och ekologisk förstörelse, rapporterar L’Humanité.

Enligt rapporter från människorättsorganisationer har 1881 miljö- och människorättsaktivister mördats globalt mellan 2014 och 2024. Av dessa fall är 16 % kopplade till gruvindustrin. Problemet förvärras av den bristande insynen i företagens verksamhet, särskilt i utvecklingsländer, där information om konsekvenserna för miljö och människor ofta är otillgänglig.

Mellan 2010 och 2023 rapporterades över 630 fall av människorättsbrott kopplade till gruvindustrin, där 26 % rörde brott mot arbetsrätt och 20 % var kopplade till förorenat vatten och naturresurser.

Gruvföretagens brott går ofta ostraffade. Även när olika övergrepp blir offentliga möter företagen sällan betydande konsekvenser. I många fall är statliga institutioner för svaga eller ovilliga att hålla företag ansvariga, vilket förstärker den sociala och ekologiska orättvisan.

Kriminalisering av protester

I ett försök att skydda sina intressen har olje- och gasindustrin i USA drivit igenom lagstiftning som kriminaliserar fredliga protester. Dessa lagar syftar till att avskräcka civilt motstånd och har resulterat i ökade arresteringar och hårdare straff för aktivister. Detta har i sin tur skapat en ökad spänning mellan allmänheten och de profitdrivande företagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.