Maten har blivit 25 procent dyrare på tre år

INRIKES Matpriserna i Sverige fortsätter att stiga och har ökat med 25 procent sedan januari 2022, rapporterar Matpriskollen. Ökningen gick något långsammare under 2024 men flera olika varor ökar fortfarande drastiskt i pris: till exempel choklad, olivolja, kaffe och mejeriprodukter. De ekologiska varorna har också ökat mer i pris än ”vanliga” varor.

När det gäller kakaon har torka i Västafrika och väderfenomenet El Niño spelat in, och kaffepriserna beror på en svag skörd av Arabica-bönor i Brasilien och en växande global efterfrågan. Dåliga skördar har även drabbat olivoljan, men att mejeriprodukterna blivit dyra sägs bero på hög efterfrågan och begränsat utbud.  

Ja, när de miljökriser som kapitalismen drivit fram resulterar i dåliga skördar får vanligt folk betala, för äta måste man ju. Och eftersom prissättningen bestäms utifrån att livsmedelsbranschen och handeln ska gå med vinst, så blir maten ännu dyrare än absolut nödvändigt. Inte heller planeras en produktion som utgår från vad människor behöver, utan utifrån vad man kan tvinga människor att betala. Att man ofta måste välja bort den hälsosammare ekologiska maten blir nästan självklart, och så förstärks miljöproblemen ytterligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.