Miljontals arbetare i Marocko strejkade mot inskränkningar av strejkrätten

FACKLIGT, UTRIKES I Marocko gick hundratusentals arbetare ut i en två dagar lång strejk 5-6 februari i protest mot ett nytt lagförslag som kraftigt inskränker rätten att strejka. Strejken, som stöddes av flera av landets största fackföreningar, var den första generalstrejken i Marocko sedan 2016, och det höga strejkdeltagandet – 84,8% enligt facken – visar på det stora missnöjet bland arbetare i alla sektorer, rapporterar La Razón.

Strejken förlamade helt den offentlig sektorn och produktionen. Skolor och universitet stängde, då alla lärarfack anslöt sig till strejken. Endast akutsjukvården fungerade, medan övriga vårdanställda deltog i strejken. 13 av landets största banker stängde sina dörrar och transport, logistik och industri stod stilla.

Strejken var ett direkt svar på den repressiva politik som regeringen försöker genomdriva. Det aktuella lagförslaget som har antagits i parlamentet  gör det betydligt svårare för fackföreningar att utlysa strejker och begränsar arbetarnas möjlighet att kämpa för sina rättigheter.

Kapitalets offensiv mot arbetarna

Marockos största fackföreningar UMT, CDT, ODT och FSD organiserade strejken tillsammans och fördömde regeringens attacker på arbetarklassen. De pekar på att lagförslaget är en direkt attack mot grundläggande demokratiska rättigheter, som rätten att organisera sig fackligt och att ta till strejkvapnet.

Men det handlar inte bara om strejkrätten, utan om hela den ekonomiska situationen i Marocko. Det gäller ökade levnadskostnader eftersom priserna på mat och energi skenar, medan lönerna står stilla, och försämrade arbetsvillkor när kapitalägarna attackerar arbetarnas rättigheter, samtidigt som produktiviteten fortsätter öka. Och det handlar om ekonomisk ojämlikhet, där den rikaste minoriteten har sett sina vinster skjuta i höjden, samtidigt som arbetarna förlorar makten över sina liv.

Nu kräver arbetarna stopp för försämringarna och åtgärder för att minska den ekonomiska ojämlikheten, och fackföreningarna är kampberedda: strejken var bara inledningen till en mobilisering för arbetarklassens rättigheter.

Klasskampen skärps – facken måste stå starka!

Marockos regering har valt att gå i samma riktning som andra borgerliga regimer världen över – inskränka fackliga rättigheter, inskränka strejkrätten och försöka förhindra att arbetarklassen organiserar sig mot kapitalets offensiv.

Men strejken i Marocko visar arbetarklassens styrka. När facken går samman och miljontals arbetare reser sig, kan de stoppa attackerna från borgarklassen och försvara sina rättigheter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.