INRIKES Efter många protester stod det i höstas klart att skola, vård och socialtjänst inte omfattas av det kritiserade förslaget om anmälningsplikt, där alltså bland annat lärare och socialtjänstpersonal föreslogs anmäla papperslösa som de stötte på i sitt arbete. Men i det reviderade förslaget har fortfarande anställda på sex av Sveriges största myndigheter anmälningsplikt.
”Jag tog inte jobb på Försäkringskassan för att bli gränspolis”, säger Disa Thorsvad, förtroendevald på Akademikerförbundet SSR till Arbetet. ”Jag vill inte ha på mitt samvete att en människa som sökt hjälp av myndigheten jag jobbar på, och i slutändan av mig som tjänsteman, på grund av det blir utvisad”.
Efter omfattande fackliga protester presenterades alltså en utredning med ett undantag för vård- och skolpersonal samt socionomer för att dämpa kritiken. Anställda på Försäkringskassan, Kronofogden, Skatteverket, Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och Pensionsmyndigheten ska fortfarande bli anmälningsskyldiga – och här fortsätter motståndet mot förslaget just nu.
Disa Thorsvad säger att nyordningen kommer att skapa problem eftersom man ofta sitter i trepartsmöten med socialtjänst, sjukvård och skola där känslig information delas. Hon kallar förslaget helt riktigt för ett godtyckligt maktmissbruk.