UTRIKES Den amerikanska regeringen har avbrutit alla inköp av livsmedel avsedda för internationellt humanitärt bistånd. Beslutet är en del av den omfattande översynen av federala biståndsprogram som genomförs av Donald Trumps administration. Trots att förbudet mot livsmedelsbistånd hävdes för ett par veckor sedan, har inga nya kontrakt tecknats, rapporterar Reuters.
Allvarliga konsekvenser för både mottagare och amerikanska bönder
Beslutet att frysa inköp av vete, sojabönor och andra jordbruksvaror kan få katastrofala följder:
- Akut brist på mat i utvecklingsländer – organisationer som hanterar livsmedelsdistribution har hamnat i en krisartad situation, då deras verksamhet bygger på statliga inköp.
- Amerikanska bönder drabbas hårt – många jordbrukare såg de humanitära kontrakten som en livlina i en redan pressad ekonomi, där låga priser och handelskonflikter skapat osäkerhet.
USA har historiskt exporterat mellan 250 000 och 1 miljon ton vete årligen för biståndsändamål. Nu riskerar dessa leveranser att utebli, vilket inte bara fördjupar den globala matkrisen utan även hotar amerikanska bönders inkomster.
Global svält förvärras av politiska beslut
Samtidigt som USA stoppar sina livsmedelsleveranser, fortsätter den globala hungerkrisen att eskalera. Enligt en rapport från Oxfam lider 282 miljoner människor i 59 länder av akut matbrist.
I konfliktdrabbade länder som Sudan, Jemen och Somalia är över 99 % av befolkningen drabbad av svält. Väpnade konflikter och ekonomisk instabilitet förvärrar situationen, och stoppade livsmedelsleveranser från USA kommer ytterligare att fördjupa katastrofen.
Svält är inte naturligt fenomen, utan en konsekvens av politiska och ekonomiska beslut. Att bara fokusera på kortsiktig hjälp löser inte problemet, utan grundorsakerna till hunger – krig, social ojämlikhet och kapitalistisk rovdrift – måste bekämpas.