Aktionsgrupperna Nej till NATO mot slutspurt

Lördagen den 23 januari samlades ett 50-tal aktivister från Aktionsgrupper mot Värdlandsavtalet  och NATO-medlemskap för överläggningar  i Stockholm. Denna folkrörelse har stärkts under 2015 och därför kunde även aktiva från Göteborg, Lund, Visby, Uppsala och Västerås hälsas välkomna. Fler grupper finns. Den kommande nättidningen räknar upp 30 kontaktorter i hela landet.

Många protestlistor mot Värdlandsavtalet, som nu officiellt heter Samförståndsavtal med NATO, är ute och uppskattningen är att man hittills har samlat in mellan 25 000 och 30 000 underskrifter. Man räknar med att köra med full fart under februari och mars eftersom det finns tecken på att propositionen för ett godkännande av avtalet går till riksdagen i april. Att det ihärdiga arbetet har haft framgång visar sig i att försvarsminister Hultqvist kände sig pressad att i DN misskreditera aktivisterna med att påstå att de sprider myter om Värdlandsavtalet. Men aktivisterna har läst avtalstexten vilket Hultqvist inte verkar ha gjort.

SKP som parallellt har en egen kampanj mot NATO, skickade 2015 en namninsamlingslista från Aktionsgruppen Nej till NATO till varje Riktpunktprenumerant. På dessa listor står december 2015 som slutdatum men detta är nu framflyttat till slutet av mars. Plocka alltså fram listorna och fortsätt med att samla namn! Fler människor har fått upp ögonen för frågan än för ett år sedan.

Den 28 januari var det release för ”Natoutredningen” Sverige, NATO och säkerheten på Nobelmuseet i Stockholm, en fristående undersökning av Hans Blix, Pierre Schori, Stina Oskarsson, Sven Hirdman, Rolf Ekéus, Linda Åkerström och Lars Ingelstam. Boken finns på particentralen.

En DN-ledarskribent tillstår att utredningen är en ”ambitiös skrift”… ”ingen pamflett utan resonerande och lågmäld”. Men kan inte hålla med eftersom han ser NATO som ”den enda organisation som finns för handfast skydd av demokrati och frihet”.

Fram till april händer viktiga saker, här några exempel:

Den 13 februari talar Maj- Britt Theorin och Stina Oskarsson i Malmö, den 1 mars behandlas frågan på Malmö högskola.

Birger Schlaug och Stig Henriksson talar i Västerås 24 februari

Två artistgalor äger rum på Teater Tribunalen i Stockholm, 24 februari och 9 mars

En nyhet blir en nättidning på www.nejtillnato.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.