Åtta rasistiska partier i riksdagen

I månadsskiftet november-december inträffade många saker som kommer att få negativa konsekvenser i Sverige för några av de mest utsatta i samhället, invandrarna.

Sverigedemokraterna kom nästan upp i 20% och regeringen och alliansen samsades om en flyktingpolitik som kommer att bli en av de mest restriktiva i hela EU. Borta är de dagar då politikerna flockades kring ”Refugees welcome”-banderollerna. Nu gick det helt plötsligt inte. Flyktingar skall inte bara sova under bar himmel, de skall hindras från att komma in genom kallhjärtad politik och ID-kontroller på de tåg från Köpenhamn som redan är rejält försenade till oss pendlares stora förtret. Och som om inte det vore nog, talas det också om att kunna stänga ner Öresundsbron. Visst, lagrådet kritiserar regeringen, men det skiter regeringen i.

Media fokuserade som mest på Åsa Romsson och hennes tårar. Men miljöpartiet hade ett val, de hade kunnat avgå och tvinga fram en offensiv politik för tolerans och immigration med påföljande satsning på jobb för alla, schysta nya bostadsområden med rimlig hyra och så vidare. Kort sagt, svensk arbetarrörelse har alltid stått för solidaritet över gränserna, oavsett om det gäller flyktingpolitik eller stöd åt anti-apartheidrörelsen. Det hade varit en lätt sak för mp att kunna visa arbetarrörelsens fotfolk att sosse-toppen sviker idealen. Återigen hade man kunnat göra internationalismen till ledstjärna, den proletära internationalism som sosse-ledningen dragit i smutsen.

Partiet hade kunnat stjäla många röster från socialdemokratin på så vis, genom att kritisera sossarnas fanflykt och samtidigt posera som det parti som bäst företräder arbetarväljarna. Socialdemokratin tappar väljare och då kunde mp ha tagit strid för att vinna över de väljarna till regeringsalternativet genom mp och utöka stödet för regeringen i stället för tvärt om.

Nu tillhör inte mp arbetarrörelsen och är ett ytterst tveksamt parti när det gäller trovärdig politik. Partiet var berett att samarbeta med borgarna 2002, det var tack vare dem det blev uppluckringar i anställningslagarna och det var tack vare dem som borgarna kunde hämta hit icke-kollektivansluten och icke-organiserad arbetskraft.

Miljöpartiet finner sin bas i medelklassen. Medan en stor del av medelklassen röstar borgerligt, så attraherar mp väljare från de mer progressiva delarna av medelklassen, men medan hela medelklassen börjar oroa sig för vad som blir och mer uppenbart, kapitalismens förfall, så går de högerut. Medelklassen vill värna systemet i första hand och bara i andra hand göra det mer attraktivt. De är säkert ärliga, dessa medelklassare, i det att de vill ha tolerans, feminism, mm, men inte till vilket pris som helst. Inte till priset av störtad kapitalism, det var därför de kohandlat med borgarna så många gånger och till och med suttit i styret med dem i kommuner och i region Skåne.

Detta visste Romsson säkert. Hon kanske sörjer att hennes väljare gått högerut, men i brist på en rejäl dos arbetarpolitik i riksdagen, var hon tvungen att justera sin politik efter medelklassens fördomar, så att inte väljarna skulle fly hennes parti.

Att SD är ett parti med rasistiska rötter är uppenbart. Likaså att borgarnas politik föder rasism, men jag skulle vilja gå längre och säga att i riksdagen sitter åtta rasistiska partier. Alla partier utom SD (som inte fick vara med) och V (som vek av mot slutet) har drivit en stor del av väljarkåren i famnen på SD. Det är tack vare oppositionens inkompetens som SD kunde stiga fram i riksdagen 2010 och genom att kompromissa med högerkrafterna, har rasismen fått fotfäste. Sjöstedts parti protesterar säkert mot att bli kallade rasister, men till syvende och sist har de fört en rasistisk politik.

En stor del av de arbetslösa är invandrare. Vad har riksdagspartierna gett dem utom floskler? En stor del av arbetarklassen, några av de minst betalda jobben, består av invandrare. Vad har riksdagspartierna gett dem? Inte mycket. Attacker mot välfärden, fackliga lagar och a-kassan. I den mån invandrare väl nämns i debatten, så är det ofta som innehavare av tjänstefolksuppgifter med de nya jobbskatteavdragen.

Att alla partier kämpar för fortsatt kapitalism talar också för att även V är ett rasistiskt parti. De är rasister för att de accepterar ett system som sätter folk av viss etnicitet i baksätet ständigt.

Vidare kan man bara konstatera att även V och S är rasistiska partier i det att de är pro-imperialister, de stödjer den svenska imperialismen, den tankegång som går ut på att arbetsköparna i i-länderna har rätt att utsuga, plundra och exploatera folket i u-länderna, ohejdbart av ingen annan anledning egentligen annat än att de har en annan etnicitet.

I debatten brukar det oftast sägas att imperialism och kolonialism är en och samma sak och visst, det finns få kolonier kvar i dag, i Europa bara norra Irland, men för det är inte imperialismen död. Kan någon förneka att en del länder tjänar på andra länders folk?

Kolonialism är en sidoeffekt av imperialismen, men imperialismens huvudkärna är att finanskapitalet tagit produktionskapitalets plats. Det är inte längre ägaren av en firma som är den store kapitalisten, utan den bank och de finansmän som spekulerar och investerar och har makt (som vi sett under senare år) att kasta länder ut i ändlös kris. Konkurrens dör ut och vi får jättestora företag styrda av bankerna, företag vars produktion måste få nya marker och behovet av att lägga under sig andra länder uppstår. De små ländernas ekonomier slås ut och de stora ländernas monopolkapital tar över helt.

I den bemärkelsen är Sverige ett imperialistiskt land. Vi har finansfamiljer som Wallenberg, vi har multinationella kedjor som H&M och IKEA och vi har företag som lägger ut produktion till länder där de kan betala i jordnötter och utan kollektivavtal eller fackliga rättigheter.

Varken S eller V vill avskaffa detta, utan vill främja svensk handel, alltså svensk imperialism.

Inget parti i riksdagen kan därför sägas stå för genuin arbetarpolitik, vad de står för är plundringens, hatets och utsugningens politik.

För att få bukt med hela situationen behöver vi genomföra en mängd saker, däribland är det minsta att man får förstatliga monopolen, bankerna och finansbolagen, likt SSU brukar hicka till lite då och då. (”Vart kommer alla sosse-pampar ifrån, vart tog alla radikala SSUare vägen?” som en gammal KFMLr-broschyr undrade en gång i tiden).

Men på lång sikt kan vi bara få bukt med rasism och imperialism och all annan högerpolitik genom att bygga ett arbetaralternativ. Ett parti som bygger på arbetarrörelsens erfarenheter av kamp och dess finaste traditioner, varav internationalismen är det främsta. Vi kommunister bygger det partiet idag i SKP, vi är inte många, men vi är fast beslutna om att växa och en dag förändra historien. Är du intresserad av arbetarpolitik, bör du definitivt överväga att gå med oss. Du hittar mer information om var vi finns och vad vi står för på www.skp.se

Bengt Lennartsson

En tanke på “Åtta rasistiska partier i riksdagen

  1. en tanke

    Eftersom att man inte får kalla dagens rasister för rasister så borde man inte få kalla historiens rasister för rasister. Ifall Sd och andra rasister idag räknas som ”invandringskritiska” så borde Hitler kallas för ”judekritisk”, våldtäktsmän för ”samtyckeskritiska” och Saudi arabien för ”kritiska mot kvinnors rättigheter”.

    Eller ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.