Flera fack kräver mer än industrin

Fackförbunden i 6F – fackförbund i samverkan – kräver löneökningar på minst 800 kronor, med ett lägsta utrymme på 3,2 procent, i den kommande avtalsrörelsen. Dessutom vill 6F begränsa visstidsanställningarna och osäkra anställningsformer.
– Det räcker inte att begränsa osäkra anställningar, säger Jannis Konstantis, ordförande för Seko Klubb 111.

I 6F ingår fackförbunden Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko.

I en ekonomisk analys av det samhällsekonomiska löneutrymmet kommer 6F fram till att låga löneökningar innebär en risk för svensk ekonomi och leder till svagare ekonomisk utveckling samt lägre sysselsättning. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Vi kan inte bara titta på när omotiverade löneklyftor växer för varje år”, sade 6F:s förbundsordföranden i ett gemensamt uttalande den 16 december. De sade även:

”Vårt mål för avtalsrörelsen 2016 är rättvisare löner och tryggare jobb. Vi har en samsyn såväl om det ekonomiska utrymme som finns och om de orättvisor vi ser på svensk arbetsmarknad. Våra krav är fullt rimliga och genomförbara”.

Jannis Konstantis, ordföranden för Seko Klubb 111, säger att lönerna är låga eftersom kapitalet tjänar miljarder på arbetarnas jobb.

– Sedan anser jag att en fackförening värd namnet inte ska säga att den ökningen som de föreslår rymmer inom Konjunkturinstitutets förslag! Facket ska kämpa för arbetarnas rättigheter mot kapitalet, inte förlita sig på den borgerliga statens institutioner.

Facken ska kämpa för att ta bort alla osäkra anställningar, påpekar han.

– Det räcker inte att begränsa osäkra anställningar. Bemanningsföretagen ska förbjudas, säger Jannis Konstantis.

Håkan Jönsson, kommunist och medlem i Byggnads, säger att det är bra att 6F-förbunden nu försöker bryta industrins lönenorm.

– Företagen gör enorma vinster och det är arbetarna som skapar dessa, därför ska vinsterna tillbaka till arbetarna. Nu får vi hoppas att fackledningen står för sina krav, säger Håkan Jönson.

Arbetsköparna går i taket och Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, hävdar att ”6F spelar rysk roulett med svenska företag”, uppger andra medier.

Text: Redaktionen
Foto: Terese Perman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.