BRA OCH BILLIGA BOSTÄDER ÅT ALLA

I SKP:s bostadspolitiska program kan man läsa följande: ”Bostaden är en social rättighet och får aldrig bli en handelsvara”. Denna enkla mening ger vägledning för att finna en ny och ansvarsfull bostadspolitik. En politik som är raka motsatsen till den verklighet som dagens hyresgäster befinner sig i. Dagens situation på bostadsmarknaden präglas av spekulation och utförsäljning av allmännyttan. Regeringen har blåst under spekulationen genom att avskaffa fastighetskatten och mildrat reavinstskatten. Båda dessa åtgärder har bidragit till att ytterligare trissa upp bostadsspekulationen. Denna kasinoekonomi har lett till ett rekordlågt bostadsbyggande trots bostadsbrist och stor arbetslöshet bland Byggnads medlemmar. Samtidigt har priserna för bostäder drivits i höjden så att en mycket blygsam bostad kostar en större förmögenhet att köpa. Frågan är inte om, utan när nästa bostadskrasch kommer.

Kommunisterna har ett verksamt alternativ till dagens ockerpolitik. Bostadsmarknadens enskilt största problem är finansieringen av byggandet. Med en räntepolitik som ej går att överblicka blir problemen akuta. För att åtgärda detta problem föreslår kommunisterna att det inrättas en statlig bostadsbank, en bank vars enda uppgift är att till låg och fast ränta på lång sikt garantera byggandet. Detta är enda lösningen för att uppnå det socialpolitiska kravet att hyran för en bostad aldrig får överskrida 18 % av inkomsten. Det är också enda sättet för att trygga produktionen av hyresrätter för att därigenom garantera alla en tillgång till en bra och billig bostad.

SKP avvisar förslaget till ny hyressättningslag som slår sönder allmännyttan och gynnar fastighetsägarnas strävan efter marknadshyror.

Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) vill arbeta för:

En statlig bostadsbank med låg och fast ränta inrättas. En bank som står under riksdagens kontroll

Bygg fler hyresrätter

Ett omfattande ROT-program (reparation, om- och tillbyggnad) för miljonprogrammets slitna lägenheter

Alla lediga lägenheter, kommunala som privata, ska fördelas via en obligatorisk och kommunal bostadsförmedling

Riksdagen måste inrätta ett bostadsdepartement med ansvarig minister

En tanke på “BRA OCH BILLIGA BOSTÄDER ÅT ALLA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.