Därför hyllar SKP Joe Hill

Det var inte ovanligt att svenska och övriga skandinaviska arbetare som runt sekelskiftet på 18 – 1900- talet lämnade förtrycket från kyrkan och adeln samt svälten hemma sökte en bättre framtid i USA och Kanada. Joe Hill var en av dem men på intet sätt ensam. Vi vill i sammanhanget speciellt nämna värmlänningen Bruno Magnusson som reste till vad som då kallades Nordlandet (Kanada) och där under namnet Bruce Magnusson blev mångårig ordförande för Kanadas Kommunistiska Parti. Vi vill också nämna Gustaf Hallgren som i USA under namnet Gus Hall blev mångårig och legendarisk ordförande för USA:s Kommunistiska Parti.

När det gäller Joe Hill ville sig dåtiden och den enorma repressionen från USA:s borgarklass annorlunda. Joe Hill blev avrättad 1915 d v s två år före den Stora Oktoberrevolutionen 1917. Joe Hill som av sjukdom var förhindrad till kroppsarbete anslöt sig tidigt till dåvarande arbetarrörelse i USA och fackföreningsrörelsen IWW där han deltog som agitator via sång och musik. Lite av en specialitet och som snabbt bidrog till Joe Hills popularitet var att han oftast använda sig av religiösa musikstycken som var välkända och satte ny text till musiken.

USA:s borgarklass var mycket skakad av IWW och Joe Hill. Därför använde man sig av en enorm repression mot IWW och dess medlemmar. Man använde sig av statens hela våldsapparat för att rent fysiskt bekämpa IWW och dess medlemmar. Man mördade 10 000- tals medlemmar där Joe Hill var en i mängden. Den som vill veta mer om detta blodbad rekommenderas att läsa den amerikanske proletärförfattaren Upton Sinclair som ingående beskriver hur detta blodbad organiserades.

I dag 100 år efter Joe Hills bortgång ställs ibland frågan varför SKP hyllar Joe Hill då han var syndikalist och därmed skulle vara motståndare till kommunisterna och marxismen-leninismen.

Om det var något som Marx, Engels och Lenin i sina tal och skrifter alltid betonade så var det att människans huvud hade fler uppgifter än att sätta mössan på.

Joe Hill verkade i arbetarrörelsens absoluta barndom, en tid där repressionen var enorm samtidigt som stora delar av arbetarklassen inte var läs- och skrivkunniga. Detta faktum tillsammans med ett enormt förtryck gjorde att arbetarrörelsen var mycket spretig och något annat kunde inte begäras. Det var först två år efter Joe Hills död som arbetarrörelsen tog ställning till den Stora Oktoberrevolutionen i Ryssland och därmed blev mer avancerad i sin samhällskritik och partibygge. SKP bildades först år 1917.

SKP hyllar i dag inte Joe Hills minne därför att han om han i dag levt skulle vara kommunist, det är inte bara en dum spekulation, det är dessutom meningslöst att diskutera något som aldrig kan få ett svar.

Syndikalisterna i Sverige i dag begår just denna dumhet då man försöker att kidnappa Joe Hills minne. De vet lika lite som någon annan hur Joe Hill skulle ställa sig i förhållande till den Stora Oktoberrevolutionen. Däremot vet vi att de IWW- medlemmar som var verksamma 1917 och därefter hälsade den Stora Oktoberrevolutionen med glädje som arbetarrörelsens internationella seger.

De svenska syndikalisterna skall dock ha en stor och oförbehållsam eloge då de efter att i gåva från en privatperson fått Joe Hills barndomshem i Gävle under alla år vårdat både fastigheten och Joe Hills minne.

Joe Hill och hans minne skall inte vårdas därför att han var syndikalist eller kommunist, hans minne skall vårdas därför att han var en förgrundsgestalt i arbetarrörelsens absoluta barndom, allt annat är ett övergrepp på historiska fakta.

Lars Lundberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.