Bevare oss för falska politiker

Säga vad man vill om folket i Ådalen, men kämpaglöden från fornstora dar finns ännu kvar. Dels demonstrationen med ca 15 000 deltagare i Kramfors mot nedläggningen av Sollefteå sjukhus. Dels det faktum att drygt 20 000 namn har samlats in som protest mot den hotade nedläggningen av Sollefteå sjukhus. Listorna överlämnades i samband med landstingsfullmäktige 18 – 19 november.

Allt som allt handlar det om ca 14 000 namnunderskrifter på papper och  ytterligare 7 000 namn som har samlats in digitalt på nätet, detta på bara några veckor och i en glesbygdskommun.

Att uppslutningen för att rädda akutsjukhuset är helhjärtad kan även avläsas i en synnerligen aktiv Facebookgrupp med tusentals medlemmar.

– Namninsamlingen är en stor del i att nå vårt mål. Vi kommer att rädda sjukhuset. Det kommer att vara kvar som akutsjukhus och vi kommer att ha en likvärdig vård i hela länet, säger en av initiativtagarna, Jenny Karlsson, till Allehanda.se.

Vem sa nåt om att dagens människor inte kämpar för sin rätt eller rent av lägger sig platt för maktens män, ja inte i Ådalen i alla fall.

Höjd landstingsskatt
Ja åter till vad som sades på landstingsfullmäktige, det var mest struntprat om hur mycket eller snarare litet som skatten skulle höjas för att ro skutan i hamn. Alliansgruppen var oeniga som vanligt och slogs vilt om nivån. Moderaterna och Folkpartiet ville höja med 50 öre, Kristdemokraterna med 70 öre och Centern med 80 öre.

Ja och inte fanken var den styrande trojkan (S) + (MP) + (V) ett dugg bättre, där slogs man lika vilt. Om det skulle vara 70, 80 eller rent av 100 öre.

Kompromissförslaget blev 60 öre, kanske inte så mycket att fundera över om inte ”OM” funnits. Den lilla outsidern i landstingsfullmäktige Sverigedemokraterna hade just föreslagit 60 öre och fick för första gången utgå med det segrande förslaget. Men naturligtvis tog SD:s representant chansen att uttala sig i arrogant och egoistisk ton i ortstidningen: ”Vi får alltid som vi vill, även om det kan ta ett år innan de andra förstår att vi har rätt, kommenterar Mats Hellhoff, gruppledare för SD i landstingsfullmäktige.

Nu är det dock ytterst tveksamt om denna skattehöjning, som beräknas ge 300 miljoner, räcker, det pratas fortfarande om att vården måste sänka kostnaden med 160 miljoner. Så än är det för tidigt att korka upp champagnen, inte ens för att fira en delseger. Ännu är vare sig Sollefteås eller Örnsköldsviks sjukhus på den säkra sidan.

Moderaterna i landstinget överraskade nog knappast någon, när deras förslag om att ett s k ”intraprenad” på Sollefteå sjukhus ska utredas. Om detta skulle genomföras är det endast ett första steg mot att privatisera sjukhuset. Att den styrande majoriteten sa nej till detta med röstsiffrorna 46 mot 24 och 7 som avstod, känns som en självklarhet.

Däremot blev det ett stort fiasko angående förre landstingsdirektören Anders L Johanssons avgångsvederlag. Enligt de första uttalandena så hade han sagt upp sig själv och skulle därför få kvittera ut ett avgångsvederlag på 12 månadslöner, 1 680 000 kronor, med arbetsbefrielse. Nu har det dock framkommit att karln fick sparken och enligt det avtal som fanns därför ”enbart” skulle få en fallskärm 6 månadslöner, d v s 840 000 kronor.

Det nya Landstingsrådet och landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgrens (S) försökte sig på en s k pudel där han desperat försökte förklara att Johansson slutat på arbetsgivarens initiativ. Hur det nu är med det är egentligen ointressant, men det vore klädsamt om man talade sanning från början till slutet!

Vem tror längre på vad VP säger?
Vänsterpartiet har försökt inhämta billiga poänger genom att försöka framstå som en räddare i nöden och var det parti som hade föreslagit den högsta skattehöjningen, 100 öre. Men jag har i ett flertal gånger försökt varna för deras framfart. Nämnas kan att deras gruppledare Lars-Gunnar Hultin från Härnösand ett flertal gånger sagt att han inte ska röra ett finger för att rädda nåt sjukhus.

Kenneth Challis som är överläkare på Sundsvalls sjukhus har i flera år drivit frågan om att Sollefteå sjukhus SKA bort för att frigöra resurser till Sundsvall.

Annicka Burman är barnmorska och anställd, ja just det, på Sundsvalls sjukhus.

Tror inte för ett ögonblick att dessa personer genomgått någon metamorfos sedan förra valet. Resten av VP-gruppen känns mera osäkra, men de tre nämnda är de starkaste korten, så deras vilja är nog lag. Men vi får väl vänta och se OM dom har ändrat sig i frågan…..

Världen brinner
Det dagliga samtalsämnet folk emellan den sista tiden är såklart flyktingkatastrofen och terrordåden av bland annat IS. Vi fredsälskare lider djupt med alla som drabbas av terrordåd oavsett vem eller vilka som står bakom.

Låt oss inte glömma att det senaste, som i skrivandets stund var i Paris, bara var ett av många terroraktioner. Tänk om media skulle slå lika intensivt på trumman för alla andra terrordåd som hänt den senaste tiden. För att nämna några kan vi konstatera att väldigt ofta utsätts den palestinska befolkningen för Israels terror.

Afghanistan, Libyen och Irak var utsatta för USA-imperialismens terror. För att få slut på denna terror måste också statsterrorismen omedelbart upphöra. För varför godtar exempelvis FN att  USA, Saudiarabien, Israel och Turkiet skänker vapen till dessa terrorister och övar dem för att sedan skicka dem över gränsen till Syrien, detsamma skedde i Libyen.

SKP växer
Till slut så vill jag puffa för det faktum att SKP växer i vårt län. Just nu finns det kontaktpersoner i Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik. Sundsvallsbon Jan-Erik Lindblom, fackligt aktiv för BARO, bussarbetarnas riksorganisation, har dessutom skapat en facebooksida för just SKP Västernorrland. Där kommer vi kontinuerligt lägga ut information och alla är välkomna att gå med i facebookgruppen. Ni som har facebook kan helt enkelt bara söka efter den i sökfältet.

Kamrater, kampen går vidare mot ett mänskligare samhälle, det socialistiska samhället, där alla lever efter mottot “av var och en efter förmåga till var och en efter behov”! Stärk det kommunistiska partiet, ge en “nyårsgåva” till kampfonden postgiro 4215384-1. Jag kan lova att pengarna kommer att användas på allra bästa sätt och till förmån för partiet och arbetarklassen.

Mats Hedell
Örnsköldsvik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.