Debatt

Jag har undersökt vad olika kommunistiska och socialistiska partier står för och vad de vill. Och kommit fram till att målen och ideologin är ungefär lika. Förutom Vänsterpartiet. Där har ideologin nästan totalt försvunnit. Sveriges kommunistiska parti står mig närmast om hjärtat eftersom jag på 80-talet var medlem i det partiet. Det är en hel del människor jag känner sedan gammalt men det har även tillkommit nya krafter. Nya bra krafter.

Kommunistiska partiet vill ungefär likadant som SKP. Jag kan inte se någon skillnad i det jag läser i Proletären och i Riktpunkt eller i programbladen. Inte ännu, i alla fall. Om ni gör det kan ni skriva om det.

Det finns även ett annat parti som heter Socialistiska partiet. Jag kan medge att jag enbart skummat igenom det som står på deras hemsida. Partiet är lite väl totalitärt och trotskistiskt för min del.

Eftersom Vänsterpartiet är större så har de en större chans att kunna förändra. Men jag gillar inte deras avståndstagande till socialismen och kommunismen och därmed till arbetaren. Deras anledning att ta avstånd från kommunismen är att de inte vill bli betraktade som lakejer till sådana som har begått brott i kommunismens namn. För min del representerar Vänsterpartiet inte LO-arbetaren. Det känns som om de har en nedlåtande attityd mot den vanliga knegaren. Ja, vissa undantag finns.

Det är enbart människor som kan begå ett brott. Inte skrivna socialistiska och kommunistiska ideologier. Det står ingenstans i Marx och Lenins skrifter att kommunister ska begå mord i kommunismens namn.

Det är en sak om arbetarna och kommunisterna gör revolution och tar makten i sitt eget land och inför allmänna val. En annan om kommunisterna begår mord i partiets namn, kanske för att få egna förmåner eller mördar en människa som framför kritik mot den i fråga enskilda partimedlemmen.

Moderaterna har mördat i deras partis namn eftersom den enskilda profiten är deras huvudsakliga argument i deras partiprogram för ett fritt företagande. Ett moderat parti kan stödja ett land som mördar i profitens namn. Vem minns inte deras stöd till Sydamerika och juntan som torterade och mördade miljontals människor? Och apartheidens Sydafrika? Och Franco? För moderater och folkpartister och nu även socialdemokraterna kan inte USA:s regeringar begå brott eller terrorism vilket USA har gjort under många år. USA deltog aktivt med tortyrutbildning och mankraft i 70-talets diktaturer i Sydamerika. Socialdemokraterna och alliansen ser med blinda ögon på hur Ukrainas fascistiska regering mördar, behandlar ”oliktänkande” och nonchalerar totalt massakern på Majdantorget (101 dog och över 800 skadades och många arresterades) och i fackets hus i Odessa (ungefär 50 dog). Moderaterna ser gärna att privata pengastinna svenskägda företag ska exploatera jordens naturtillgångar oavsett om dessa företag förgiftar naturen (och därmed medvetet mördar människor) och gör barn till slavar (Carl Bildt hade stora intressen och var styrelseledamot i Lundin Oil). Privata svenska företag flyttar till Asien för att utnyttja arbetarna till sista blodsdroppen (vilket parti tror ni att dessa förtagare röstar på?). Vi får heller inte glömma skandalen med Volkswagens utsläppsfusk.

Svenska företag ”anställer”eller ”hyr” slavarbetare här i Sverige och utomlands utan att moderaterna protesterar. Tvärtom. Alliansen och dessvärre socialdemokraterna gör allt för att stora och medelstora företag ska få lättnader i att anställa utsatta människor med en låg lön och utan försäkring. I de värsta fallen kan en arbetare inte få ut den lilla lön han/hon har arbetat för. Dessa knegare måste förlita sig på välviljan av ägarna till företagen eller bemanningsföretagen. Det är oftast utländska arbetare, kvinnor och unga som drabbas av den ”välviljan”.

Men vi får inte heller glömma hur den sovjetiska kommunistiska regeringen begick grova miljöbrott från då första industrin skapades till Sovjetunionens sammanbrott. Även Sveriges folkägda industrier har och hade industrier som har varit och är miljöbovar. Men då tänkte man annorlunda. Man bekymrade sig inte om miljön som man gör i dag. Det var när kärnkraften kom på tal i slutet av 70-talet som gjorde att vi fick upp ögonen för miljöförstöringarna i vår omgivning.

Hur jag än har letat så har jag inte läst någonting hos varken Marx eller Lenin om hur kommunismen ska förhålla sig till folkägda industrier som släpper ut gifter. Jag tror att det inte var en så stor fråga i slutet av 1800-talet eller i det första kvartalet av 1900-talet när folk svalt ihjäl och det fanns knappt några gifter. Men om de hade levt i dag hade de säkert tagit upp riskerna med att släppa ut gifter i naturen. (Om någon har hittat något uttalande av Marx eller Lenin om detta ber jag er att skriva om det.)

Ja, som sagt; jag jämförde olika kommunistiska partier och spårade ur. Jag har funderat på när två partier är så lika; kan inte Kommunistiska partiet och SKP till nästa val ingå i ett kommunistiskt förbund (som en paraplyorganisation) och där vi arbetar för gemensamma frågor? Har vi så många olikheter att vi inte kan förena oss tillsammans? Som Marx sa; arbetar i alla länder förena er! Jag tror att han menade två saker när han sa så. Nämligen att arbetaren ska organisera sig i en förening och att alla arbetarna ska förena sig tillsammans ute på gatorna.

Vad säger KP och SKP om den idén?

Kerstin Stigsson

En tanke på “Debatt

  1. Exakt min uppfattning! speciellt vad gäller skp och kp (och även andra partier vars mål är socialismen och avskaffandet av kapitalismen). Denna separation gör mer skada än nytta, till kapitalisternas stora glädje. Många som är till vänster om vänsterpartiet vet inte var de ska vända sig, och det blir inte lättare när det finns så många olika partier med minimala skillnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.