Ett oerhört svek av landstingspolitikerna!

I förra valet utlovade S+VP-politikerna att Västernorrland skulle få behålla sina tre sjukhus, Sundsvall, Sollefteå och Örnsköldsvik om man bara vann landstingsvalet. Nu knappt ett år efter valet slår de styrande till med hårda sparkrav som i princip innebär att två sjukhus riskerar att suddas ut. Bland annat föreslås att BB och kvinnosjukvården tas bort på såväl Ö-viks som Sollefteå sjukhus.

Kritiken har varit hård från såväl allmänheten som personalen på respektive sjukhus. Bland kommunpolitikerna i Sollefteå och Ö-vik är det bara det socialdemokratiska kommunalrådet i Sollefteå, Elisabet Lassen, som rutit till ordentligt. Heder åt henne! Från Ö-viks horisont hummas det mest och mumlas om förhandlingar och dylikt, sic sådant larv. Det handlar om kamp, kamp och åter kamp för våra sjukhus!

Om nu BB-avdelningarna stänger på dessa två sjukhus tror jag inte att några boende i nordvästra delen av länet tar en taxi till Sundsvall utan färden går nog hellre till Östersund. Medan Ö-vik med omnejd tar sig till Umeå. Båda dessa alternativ innebär stora kostnader för landstinget Västernorrland eftersom Västerbotten debiterar föräldrarnas landsting för kostnaderna!

Förslaget är inte i sin helhet presenterat, men det handlar om stora besparingar. Totalt ska 250 miljoner sparas på tre år. 160 miljoner landar på specialistvården.

Enligt P4 Västernorrland har nu alla nämndledamöter i landstinget informerats om sparnivåerna i dessa fall och de ser bland annat ut så här:

•                          Avveckling av förlossningsvård, sluten kvinnosjukvård och barnsjukvård i Sollefteå: 30 miljoner.

•                          Avveckling av förlossningsvård, sluten kvinnosjukvård och barnsjukvård i Örnsköldsvik: 40 miljoner.

•                          Avveckling av akut och planerad kirurgisk och ortopedisk vård i Sollefteå: 50 miljoner.

•                          Samordning mellan Örnsköldsvik och Sundsvall inom kirurgi och ortopedi: 20 miljoner.

•                          Stängning av vårdavdelning i Sollefteå: 10 miljoner.

•                          Stängning av rehabiliteringsmedicinsk vårdavdelning i Härnösand: 10 miljoner.

Utöver detta föreslås, för vilken gång i ordningen vet jag inte, att Österåsens hälsohem ska säljas altenativt läggas ner. Detta förslag har varit uppe ett flertal gånger tidigare och har alltid slutat med att man har insett att den K-märkta anläggningen inte skulle inbringa så stora summor vid försäljning. Hälsohemmet har en anrik historia, det började byggas 1898 med pengar från den så kallade kungafonden. Det var pengar som insamlats till ära för kung Oscar den andres 25-årsjubileum som regent. Då som sanatorium för TBC-sjuka.

1901 var det klart och patienterna började strömma till, och anläggningen har fortfarande kvar mycket från den tiden. Som exempelvis de karakteristiska öppna ligghallarna där de TBC-sjuka skulle ligga nerbäddade flera timmar varje dag för att andas frisk luft, så även under kalla vinterdagar. Dock var de väl omstoppade när kvicksilvret kröp neråt. Sanatoriet stängdes 1960 och har sedan dess använts för olika rekreationsändamål till folkets fromma.

Som kuriosa kan nämnas att förre kommunistiske riksdagsmannen, stadsfullmäktigeledamoten i Stockholm, författaren och socialläkaren hade sin första läkartjänst här uppe och träffade också sin blivande hustru här. Så för mig som partiaktivist känns historiens vingslag allt för tydligt.

Idag är det ett Hälsohem med kost, motion och olika behandlingar som specialitet. Det mesta i matväg är vegetariskt och närodlat. Dock har det börjat serveras fisk till lunch tre dagar i veckan och ägg till frukost. Detta med hänsyn till diabetikerna.

Själv är jag här på min andra vistelse och har bara goda omdömen om min förra sejour som verkligen fick mig att börja leva igen. Det var nästan magiskt hur bra man mådde. Nu ska alltså både sjukhus, sjukvård och den förebyggande vården skrotas. Ja inte fanken kommer folk att bli friskare för det.

Nej, nu är det upp till folket att kämpa emot dessa rent sadistiska tankegångar. Om nu ekonomin är dålig för Landstinget Västernorrland, ta pengarna där de finns, använd inte folks hälsa och deras väl och ve som verktyg för att försöka korrigera den kapitalistiska misshushållningen med folkets pengar! En sak är dock säker, det behövs fler kommunister bland våra folkvalda!

Mats Hedell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.