EU-medborgare eller flykting?

Ja, vad är skillnaden, arbetskraftsinvandrare eller tiggare utanför Lidl. Vem är vad och hur ska man förhålla sig.

Kan man dra alla över en kam eller finns det gradskillnader precis som i helvetet efter vad man hört.

Ja, det finns det och gränserna är knivskarpa. En arbetskraftsinvandrare kan vara både legitim med kollektivavtal och skattesedel som följer ett personnummer där den invandrade både betalar skatt och åtnjuter de vanliga rättigheterna och skyldigheterna som följer på en anställning antingen denna är en tillsvidare eller en tidsbegränsad.

Sen finns det arbetskraftsinvandrare som arbetar på ett utländskt bemaningsföretag för sexton kronor timmen, helt enligt en dom, den så kallade Alfa-Lavaldomen som fastslog att svenskt kollektivavtal inte alls behöver gälla om det är utländska bemaningsföretag. Men då gäller givetvis inga svenska förmåner som skola , vård och omsorg.

Sen har vi tiggaren som nämndes i början, som sitter och skramlar med sin pappmugg. Denne har också rätt att vara här, men endast i tre månader enligt lagen om den fria rörligheten.
Sen måste hen åka hem igen och stanna lika länge innnan den kan återvända. Hen har inga andra rättigheter mer än vid akut sjukdom om försäkringskort finnes.

Jag hamnade på samma flygplan hem till Malmö i fjor som ett gäng romer som i organiserad form åkte hit för att tigga och så fort de landat samlade ledaren in alla passen för att de inte skulle kunna fly. Han var så fräck så han följde med kvinnorna in på deras toalett…

Man får väl hoppas att äventyret slutade bra och alla fick tillbaka sina pass när de betalt biljetten till ledaren. Allt prat om att tiggeriet inte är organiserat vill jag bara skaka på axlarna åt. Själv ger jag ofta pengar till tiggare.

Sen har vi flyktingarna som kommit hit från till exempel Syrien eller Afghanistan. De har flyktingstatus och blir de beviljade uppehållstillstånd så är de berättigade till bostad och socialbidrag.

Dessa kan studera gratis och arbetsförmedlingen ställer upp med praktikplatser, busskort och annat för att de ska kunna integreras så smidigt som möjligt.

Slutligen har vi kärleksflyktingarna som kommit hit av känslomässiga skäl. Dessa har alla skyldigheter som vilken svensk som helst men inga som helt rättigheter.* De får försörja sig bäst de kan och vill och får inte ett öre i socialbidrag. De kan få läsa svenska på SFI gratis men får själva betala materialet och resorna. Vilket flyktingarna slipper.

Efter två år kan de söka LÅN med en mindre bidragsdel hos CSN om de vill läsa vidare och det måste dom för Sverige godkänner inga andra utbildningar än svenska, även om personen råkar vara professor eller ännu mer.

Sommarjobb kan de glömma för dessa tar praktikanterna hand om och det har arbetsköparna inget emot för som man säger over there: Cheap is good but freee is better… som betyder billigt är bra men gratis är bättre. Varför betala lön när man kan få arbetskraft helt kostnadsfritt.

Så fortsätter kräftgången hela sommaren tills höstterminen börjar, det enda man kan erbjuda är två sommarkurser två dagar i veckan á två timmar med blandat innehåll….

Är det någon som kommer ihåg en föredetta statsminister som sadlade om till godsägare och som yrade något om social turism….

Kjell H Randehed

*Kärleksflyktingarna har rätt till sjukvård enligt gängse taxa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.