Folkets Park i Ö-vik ett spekulationsobjekt!

Föreningen Folkets Hus och Park i Örnsköldsvik kämpade i många år med ett stort underskott. Kommunens (S)tyrande bestämde sig till slut att helt enkelt köpa hela Folkets Park – anläggningen för 20 miljoner, men att föreningen Folkets Hus och Park skulle fortsätta sin verksamhet i huset. Detta till borgarnas oerhörda missnöje. Deras kritik blev stundom hätsk och arbetarrörelsens fina anläggning var ett rött skynke som måste bekämpas med alla medel, även med rena lögner.

Medan jag fortfarande var kvar i Ö-viks kommunfullmäktige 2013, kom det plötsligt upp på dagordningen att kommunen skulle sälja nämnda anläggning till målarmästaren & fastighetsspekulanten Niklas Nyberg för 4 (fyra!) miljoner. Alltså 16 miljoner i förlust. Denna stora fina byggnad, byggd 1986, med både dansgolv, scen, restaurang och konferensutrymmen som i längden hade kunnat bli en inkomstkälla, om det förvaltats väl.

Inte helt överraskande var undertecknad tillsammans med en miljöpartist de enda som vågade trotsa majoriteten och motsatte sig försäljningen av ”parken” för en spottstyver. Stundtals blev debatten hätsk och smutskastningen från alla håll mot den motsträvige kommunisten, men det är inget som lämpar sig i tryck. Men jag var i mitt esse just den kvällen och fick in en femetta när jag i vredesmod kallade herr Nyberg för ”den där penselstrykaren…”, då fick jag munkavle av fullmäktiges ordförande!

Det var inte bara den dansanta delen av kommunens befolkning som vände sig mot det hela. Även de konferensgäster som allt som oftast befann sig där suckade tungt. Dessutom till sossarnas nesa så försvann deras naturliga 1:a maj samlingsplats. Det tror jag dom inte hade räknat med.

Herr Nyberg har i princip låtit hela anläggningen, med några få undantag, ligga i malpåse i två år. Nu har han gjort ännu ett klipp och sålde anläggningen i mitten av oktober till ett företag som kallar sig Moälvens fastigheter och skolor AB. Bakom detta kryptiska namn döljer sig den kristna församlingen ”Trons Sköld”, en avknoppning från sekten Livets Ord. Deras mål med köpet är att bedriva två förskoleavdelningar för sammanlagt cirka 30 barn.

Den övre våningen med den fina dansrotundan skall hyras ut för ”annan verksamhet”, som pastor Thomas Nordberg uttrycker sig på allehanda.se.

Men tro nu inte att säljaren, d.v.s. herr Nyberg lämnar bort hela denna guldgruva till den nya köparen. Som den ”store affärsman” han vill framstå som, så behåller han den stora parkeringen som finns i anslutning till anläggningen. Där ska hans nästa projekt byggas, ett lyxhus på 16 våningar uppe på samma höjd som parken ligger. Ett hus för de välbeställda som ska innehålla allt du kan behöva, som gym, solarier, restaurang, barer etc. samt solaltaner på taket. De boende får njuta av en vidunderlig havsutsikt över den vackra Örnsköldsviksfjärden, sånt som varje nyrik stadsbo drömmer om. Ett paradis som har arbetsnamnet ”Solsidan”!

Jag dristar mig att travestera musikgruppen Nationalteatern; För pengarna ska rulla och humöret ska va glatt, på Anders Nybergs måleri, på Anders Nybergs måleri, inget dåligt måleri….

Det behövs fler kommunister bland de folkvalda, det är en sak som är säker!

Mats Hedell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.