Generalstrejk närmar sig i Grekland

Alla arbetares militanta front, som representerar den klassorienterade fackföreningsrörelsen i Grekland, förbereder sig för en generalstrejk den 4 februari. Riktpunkt har tidigare berättat om PAME:s kamp för arbetarklassens och folkets rättigheter, mot kapitalets makt.

Den fackliga rörelsen mobiliserar först till landsomfattande demonstrationer den 23 januari och sedan till en nationell generalstrejk den 4 februari. Anledningen är ett lagförslag som slaktar den sociala välfärden, skriver PAME i ett pressmeddelande. Med det avser fackförbundet att Syriza-regeringen har förlängt och infört de arbetarfientliga lagarna som lagstiftades av den föregående regeringen.

Vidare skriver PAME: “Syriza-regeringen har förstört kollektivavtalen I och med införandet av flexibla arbetsvillkor, svältlöner och avskaffade arbetarrättigheter inom hälsovården. Och nu sätter Syriza-regeringen in sista stöten mot den sociala välfärden och de få rättigheter som finns kvar! Syriza-regeringen vill dra in de rättigheter som det grekiska folket har lyckats att hålla fast vid under de senaste åren genom hård kamp för att således uppfylla storkapitalets krav.”

PAME uppmanar att svara med motdemonstrationer överallt, inom varje industri och bransch. På varje arbetsplats, på varje skola, universitet och bostadsområde.

Målsättningen med aktionerna uppges vara att stoppa lagförslaget som slaktar den sociala välfärden.

En del av parollerna lyder:

Social välfärd innebär ”kostnader” för kapitalisterna och staten. Men för oss är den sociala välfärden vår grundläggande rättighet! Det är våra liv och den skyddar våra familjer.

Ge oss rättvisa i livet med värdighet! Möjligheten för oss att leva anständigt och humant under 2000-talet och inte i misär och fattigdom! Vi måste få rikedomen som vi producerar.

Hopp är inget slagord! Hoppet finns i den kamp som vi för mot Syriza-regeringens politik och EU som verkar till förmån för monopolens profiter. Hoppet står att finna på brytningens väg, i omkullkastandet av monopolens politiska och finansiella dominans. Hopp finns på vägen som tillgodoser folkets behov!

Fram tills idag har hundratals fackliga organisationer kampanjat och uppmanat till strejkåtgärder och demonstrerat med PAME i en rad aktioner och aktiviteter.

“Alla ska delta i strejken! Vi stärker kampen! Vi organiserar oss!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.