Framgångsrik kampanj mot ockupationen

Den internationella BDS-kampanjen mot ockupationen av Palestina kan se tillbaka på ett framgångsrikt 2015. De utländska direktinvesteringarna i Israel har minskat med 46% och de ockuperade områdena har kunnat dra ned på sin import från Israel med 24%. Den franska företagsjätten Veolia har avslutat sin del i ockupationen  – en inblandning som kostat företaget runt 20 miljarder US dollar (omkring 170 miljarder kronor) i förlorade kontrakt! – och säkerhetsföretaget G4S har nu backat från sina kontakt vad gäller säkerhetssystem för fängelser och förhörscentra.

Allt fler universitet och studentorganisationer har lagt sina kontakter med Israel på is – Sveriges Förenade Studentkårer envisas dock ännu att umgås med israeliska bosättare! – och över 1 000 artister, senast bland annat Lauryn Hill och Thurston Moore, har förklarat att de tills vidare avstår från att uppträda i Israel. EU har deklarerat att israeliska ockupationsprodukter måste märkas klart och tydligt som sådana, och inte som tillverkade i Israel. På den internationella arenan tar nu Vatikanen steget att – likt tidigare Sverige och 134 andra stater – formellt erkänna staten Palestina. Och i FN:s Generalförsamling röstade strax före jul en stor majoritet av stater – 164 mot 5 med 10 nedlagda – för en resolution med kravet att Israel upphör med ockupationen och återför de beslagtagna naturresurserna till de rättmätiga ägarna.

Men det finns saker kvar att göra. BDS betyder Bojkott, Desinvesteringar och Sanktioner och är det palestinska icke-våldsalternativet mot ockupationen. Israeliska ockupationsprodukter måste helt bojkottas bort från den svenska marknaden. Pressen mot G4S måste fortsätta tills man lämnar alla sina ockupationskontrakt. IKEA och H&M måste övertygas att avsluta sina investeringar i Israel, och banker göra som den Danske Bank och avsluta samarbetet med israeliska partners.  Studentföreningar, vetenskapsinstitutioner, idrottsrörelsen och kulturarbetare måste tas i örat så att de upphör med sitt stöd till ockupationen. Sveriges regering, och EU, måste följa uppmaningen från en rad experter att ta sin egen officiella inställning till internationell rätt på allvar och genast sluta belöna den israeliska ockupationen. Det militära samarbetet med Israel måste upphöra och militärattachén i Tel Aviv hemkallas.

Sverige har i dag sanktioner mot över 20 länder som bryter mot internationell lag – men inte mot Israel. Kan vår statsminister och utrikesminister vara snälla och förklara varför det är så?

Gunnar Olofsson
ordförande Borås Palestinagrupp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.