Internationella Kvinnodagen

SKP i Stockholms län firade Internationella Kvinnodagen några dagar i förväg med ett möte i internationalismens tecken, på Årsta Folkets hus. Kvinnor från Sverige, Vietnam, Irak och Grekland berättade om kvinnornas aktuella situation i sina länder och de olika framträdandena var inramade med sång och instrumentalmusik. 8 Mars-Manifestet lästes upp. Det blev några givande och trevliga eftermiddagstimmar.

Vidad Zaki från Iraks kommunistiska parti presenterade kvinnor från olika irakiska minoriteter i sina speciella kläder och gav ett kort svep från början av USA:s krig mot Irak 2003 fram till idag. De irakiska kvinnorna som tidigare levt i ett sekulariserat land och har haft en stark kvinnoorganisation i många decennier, har upplevt krig, förstörelsen av sitt land, framväxten av terrororganisationer i USA:s hägn och deras brutala övergrepp mot främst minoriteter, kvinnor och barn och en växande flyktingström.

Den unga juristen Nga Le-Thanh med ursprung i Vietnam utgick i sin berättelse – stödd av power point-bilder – från kvinnor i den egna familjen. Mormor som dog 2012 vid 89 års ålder, hade fött 8 barn varav 6 var döttrar. Mor som är 70 år, utbildad elektriker men nu egenföretagare, gjorde värnplikt 1965-1969 under USA:s krig mot landet. Hon har körkort, har besökt 10 länder, har två döttrar och är medlem i Vietnams kvinnounion som bildades 1930 och har över 15 miljoner medlemmar. Ngas moster är professor i folklore och den 27-åriga kusinen är lärare, tolk och översättare, ogift och bor hemma.

Dessa levande exempel kompletterades med statistik, lagstiftning och även exempel på utmaningar när det gäller ”att stärka jämställdhet och skaffa lyckliga familjer” som det heter i rapporten från Vietnams kommunistiska partis nyligen avhållna kongress. Genomsnittsåldern för kvinnor är 73,2 år, 73,5 procent är förvärvsarbetande, de föder 2,08 barn, är 6 månader mammalediga medan papporna nyligen har fått 7 dagars ledighet när ett barn föds. 98,9 procent är läskunniga, 92 procent av barnen går i skola. En vice president är kvinna, två vice talmän likaså. 27,38 procent av riksdagsledamöterna och 50 procent i ledningsgrupperna för de olika departementen är kvinnor.

Nga Le-Thanh nämnde även de utmaningar för ännu större jämställdhet som finns. Det finns skillnader i utbildning, lön och inflytande och även geografiska skillnader. Det finns program mot våld mot kvinnor i hemmet, i skolan och mot trakasserier och övergrepp i allmänhet. Även fattigdomsbekämpning ses som en uppgift som behöver lösas med bland annat utbildning och ekonomiskt stöd.

Barbara Brädefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.