Internationella Kvinnodagen i Latinamerikanskt perspektiv

I samband med årets Internationella Kvinnodag fanns en unik chans att träffa tre, ganska nyligen tillträdda, kvinnliga ambassadörer från Latinamerika, Rosario Navas från Kuba, Anita Escher från El Salvador och Milena Santana från Venezuela. Med hjälp av översättning till svenska eller engelska hade en icke spansktalande möjlighet att kunna följa berättelserna om kvinnokampen i de tre länderna som är sammanlänkad med den politiska utvecklingen i övrigt.

Mötet tog sin början med att minnas Berta Cáceres från Honduras som mördats den 3 mars för sin kamp för Lencafolkets rättigheter, det största ursprungsfolket i Honduras.

Rosario Navas var sedan först ute med att berätta om de kubanska kvinnornas situation som grundar sig på revolutionen i slutet på 1950-talet. Den socialistiska utvecklingen garanterade lagstadgad rätt till utbildning, arbete och jämställdhet och dessa rättigheter tillvaratar de kubanska kvinnorna som finns inom alla samhällssektorer, på alla nivåer och även i ledande positioner. Ambassadören talade emellertid också om utmaningar och sade att kvinnorna på Kuba står vid vägskälet att samtidigt med en upphöjd position i samhället finna sig i en machokultur eller motarbeta den.

Milena Santana från Venezuela beskrev den inspiration som utgått från den socialistiska utvecklingen i Kuba och som lett till att president Hugo Chavez tidigt förankrade kvinnans jämställdhet i samhället. Landet har flera kvinnliga ministrar, inom områden som hälsovård, sociala eller miljöfrågor. Ambassadören slutade med att anmärka och beklaga att USA:s president Obama nyligen hade förnyat sina anklagelser att Venezuela utgjorde en utomordentlig fara för USA.

Även ambassadör Anita Escher från El Salvador beskrev den kubanska kvinnorörelsen som stor förebild för sitt konservativa land och dess kvinnor. I El Salvador är ansträngningar för att alla barn ska ha skor för sin skolgång en viktig social åtgärd som kvinnoinitiativ och regeringen arbetar med. Men även El Salvador har fem kvinnor bland 15 ambassadörer i Europa. Anita Escher påminde mötet om stora kvinnogestalter i den socialistiska och kommunistiska arbetarrörelsen som Clara Zetkin, Rosa Luxemburg och Vilma Espin, medlem i gerillan i Sierra Maestra, grundare och ordförande av det kubanska kvinnoförbundet, FMC.

Barbara Brädefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.