Joe Hill, alias Joseph Hillström, alias Joel Emanuel Hägglund

Joe Hill.

Vem känner inte till refrängen:

Du får mat, o kamrat,

Uti himmelens härliga stat.

Svält förnöjd. O, vad fröjd!

Du får kalvstek i himmelens höjd.

Det är Ture Nermans översättning av en av Joe Hills mest kända sånger, Svarta präster.

Diktaren, sångaren och fackföreningsaktivister Joe Hill föddes 1879 i Gävle och utvandrade 1902 till USA tillsammans med sin bror. På jakt efter arbete tog han sig tvärs över kontinenten och kom i Chicago och Kalifornien i kontakt med Industrial Workers of the World (IWW). Fackföreningen IWW ville utföra sälvförvaltning vid arbetsplatser och hade konceptet ”One Big Union” där alla typer av löntagare skulle förena sig i en enda organisation. IWW finns i dag kvar som mindre betydande syndikalistisk organisation. Jo Hill blev facklig aktivist och IWW:s främste sångare.

1913 blev Jo Hill anklagad för två mord i Salt Lake City i mormonstaten Utah. Anders Wesslén skriver i Länsmuseet Gävleborgs utställningsbroschyr: ”Helen Keller, president Wilson, den svenske ambassadören August Ekengren som hade tagit del av rättegångshandlingarna, och tusentals andra ansåg att processen mot Joe Hill var orättvis och krävde därför en ny rättegång.” Men Utahs guvernör bestämde och Joe Hill blev offer för ett justitiemord och avrättades i Salt Lake City 19 november 1915, för ett hundra år sedan.

Hundraårsminnet har bidragit till att mera ljus har fallit på personligheten Joe Hill. I Sverige sjungs hans sånger men det är i USA som han är, eller var, långt mera känd. Två av våra kamrater, tyvärr inte kvar i livet, Adelyne Cross Eriksson och Peter Cohen, både uppväxta i USA, har berättat att de förknippade Sverige i första hand med Joe Hill.

I år har Länsmuseet Gävleborg visat utställningen ”Joe Hill. Martyren från Gävle” mellan mars och september. ABF har ordnat en turnéserie med presentation och sånger. Bo Widerbergs film Joe Hill från 1971 var en samproduktion mellan Sverige och USA men efter 40 år var det ett sisyfosarbete att spåra en filmkopia och den amerikanska delen av rättigheterna för en digitalisering på grund av flera ägarbyten i filmbranschen i USA. Det berättade en expert vid filmens visning i svensk och engelsk version på Filmhuset i Stockholm. Den 17 november blir det Joe Hill-konsert med Pierre Ström och Jan Hammarlund på Kägelbanan i Stockholm.

När Spanienkämpen Per Eriksson återvände till Sverige från San Fransico tillsammans med sin hustru, konstnärinnan Adelyne Cross Eriksson, kom färglitografien Joe Hill till 1955. 300 exemplar såldes till förmån för vårt parti. Med anledning av 100-minnet av mordet på Joe Hill har SKP gett ut ett vykort och en affisch med Adelynes Hillporträtt. Samma år träffade vår kamrat John Takman Joe Hills syster Ester och intervjuade henne. Samtal med Joe Hills syster utgavs av Västerorts Kommunistiska Förening 1955.

Beställ från skp@skp.se eller Jan Jönsson, tel. 0703 454216:

Joe Hill-vykort, 10 kr/styck, grundorganisationer erhåller 5 kr rabatt, resp 4 kr vid portokostnad
Joe Hill-affisch, A 3, 30 kr/styck, rabatt 15 kr resp 10 kr vid porto.

Förskottsbetalning till
PlusGirokonto 421 53 84-1
eller Bankkonto 636-7080

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.