KPiD:s (Kommunistiskt Parti i Danmark) 11:e kongress

Kampen mot NATO, imperialismen och EU präglade debatten på KPiD:s kongress som avhölls i mitten av maj.

Arne Cheller blev vald som ny ordförande för Kommunistisk Parti i Danmark, han avlöser Betty Frydensbjerg Carlsson som har varit ordförande för KPiD allt sedan partiet bildades i kampen mot revisionism och opportunism.  Betty hade avböjt omval men skall nu överta redaktörskapet av Kommunist, KPiD:s månatliga tidning.

”Vi kommunister var bland de första som tog initiativet till motståndskampen. Vi har samma förpliktelser nu att ta initiativ till att skapa en stor och bred folkrörelse för krav om fred och nedrustning”, sa Betty när hon föredrog verksamhetsberättelsen.

Kongressen antog också en arbetsplan där de viktigaste prioriteringarna är ett stärkande av partiet medlemsmässigt och ideologiskt, med fokus på fredsarbetet, kampen mot EU och det fackliga arbetet.

KPiD beslutade också att under kongressperioden påbörja arbetet med ett nytt partiprogram.

En ny partistyrelse bestående av 21 kamrater valdes.

Ett femtontal gäster var närvarande på kongressen, bl.a. Kubas ambassadör i Danmark som möttes med stående ovationer för sitt tal om att Kuba fortsätter på den socialistiska vägen, men också  om utvecklingen i Sydamerika och kampen mot USA:s olagliga blockad.

SKP representerades av Jan Jönsson som även framförde en hälsning till vårt broderparti.

Kongressen antog fyra uttalanden:

”Arbetsmarknaden och fattigdom”, ” Krig, krig och åter krig”, ”Ut ur EU” och ett solidaritetsuttalande med Kuba som tillsammans med många andra länder i Sydamerika utvecklar en antiimperialism som inspirerar i hela världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.