Milosevic var inte krigsförbrytare

Frikänd, men NATO och USA dödade honom
Tio år efter hans död kom avgörandet. Den valde presidenten Milosevic blev arresterad och anklagat av den internationella krigsförbrytartribunalen ICTY efter NATO:s krig mot det tidligare Jugoslavien på 90-talet.

Under rättegången förnekades han att själv försvara sig. I stället utnämndes två ”amigos curiae” (vänner av Rätt), vilka blev utnämnda under protest från den anklagade Milosevic.

Frikänd 2016
ICTY i Haag har nu avgjort, att den tidigare serbiske presidenten Slobodan Milosevic inte var ansvarig för krigsförbrytelser, som skede i det bosniska kriget från 1992 till 1995.
Däremot är den tidigare bosnisk/serbiske presidenten Radovan Karadzic dömd till 40 års fängelse för krigsförbrytelser, medan domarna enstämmigt har konkluderat, att Slobodan Milosevic inte tog del i en ”gemensam kriminell aktivitet för att förfölja muslimer och kroater under Bosnienkriget.”

ICTY ansvarigt för hans död
Milosevic blev förgiftad, medan han satt fängslad och han blev nekad medicin. Det internationella krigsförbrytartribunalen för det tidigare Jugoslavien och dess domare är således ansvariga för Slobodan Milosevics död, men de är också ansvariga för att rättfärdiggöra en olovlig invasion och bombardemang mot ett självständigt land.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.