En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

NATO tar varje chans, möts av protester

Världens största segelevent pågår sedan 1882 under sista veckan i juni i Kielfjorden utanför den tyska hamnstaden Kiel. Men 2015 släppte ”Kieler Woche” in ett politiskt bihang, ”Kiel Conference”, som ägde rum för andra gången i år. Denna konferens arrangerades av Institutet för säkerhetspolitik i Kiel (ISPK) tillsammans med NATO. Experter från militär, politik, näringsliv och vetenskap deltog, militärer av rang kom från NATO:s medlemsstater. Konferensens premiär i fjol handlade i ”Ukrainakrisens” tecken om sjöstridskrafternas framtida roll i Östersjön, årets konferens handlade om Arktis, dess råvaror och de nya sjö(handels)vägar som en följd av issmältningen. Sajten www.kommunisten.de sammanfattar: ”Med detta vill NATO i god tid formulera marschriktningen i de geopolitiska konflikterna mellan Ryssland, Kina, USA och en av Tyskland dominerad EU.”

För att vara exakt så representerades NATO i Kiel av sitt Excellenscentrum för marina insatser i kustnära vatten. NATO-excellenscentra är ett relativt nytt element av militär infrastruktur, som sedan 2003 har ökat till 24 i antal. NATO-excellenscentrat i Kiel grundades 2007 och heter officiellt ”CENTRE OF EXCELLENCE for Operations in Confined and Shallow Waters”, vilket på svenska blir ”Excellenscentrum för insatser i avgränsade och grunda vatten”.

Inom ramen för toppmötet i Prag 2002 hade NATO fattat beslut om sin transformation i riktning mot en mera flexibel interventionsmakt och bildandet av excellenscentra blev en av följderna.
Liksom i fjol ledde den hotfulla politiseringen av seglingsveckan i Kiel till protester. Under den även i Sverige och främst i Norrbotten välkända parollen ”WAR STARTS HERE” – Kriget börjar här.

Ingen krigskonferens i Kiel!” ordnade 21 juni en demonstration till platsen för Kiel Conference.

Bakom protesten stod en bred aktionsgrupp av fackliga, politiska, antifascistiska och fredskrafter.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.