En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Oktoberrevolutionen firad

Göteborg
Den 19 november firades Oktoberrevolutionens årsdag i Irakiska kulturhuset i Gamlestaden. Det var ett samarrangemang av kommunistpartierna i Iran, Irak, Chile och Sverige.
Filmen ”Oktober” av Sergei Eisenstein visades i en förkortad version.

Lars-Evert Holm, SKP höll tal om revolutionens betydelse historiskt och i dag. Därefter fick vi höra traditionell irakisk musik som framfördes av tre irakiska kamrater. En uppskattad punkt var den mat som det bjöds på från Mellanöstern. Kvällen avslutades efter trevlig samvaro med Internationalen som sjöngs på olika språk.

God mat och trevliga människor tyckte även de aktivister från ”Nej-till-Nato” som hade mött upp. Nästa år är det 100 år sedan Oktoberrevolutionen. Då ses vi igen.

Stockholm
Söndagen den 30 oktober samlades 60 personer i Bagarmossens Folkets hus för att fira Oktoberrevolutionens 99-årsdag.

Kommunister från flera länder berättade vad revolutionen betytt för sina partier och länder. Att Oktoberrevolutionen lever vidare var en stark övertygelse.

SKP och övriga arrangörer uppmärksammade även 75-årdagen av det fascistiska Tysklands överfall på Sovjetunionen i juni 1941.

Poemet “Babij Jar” av Jevgenij Jevtusjenko och sovjetiska barns berättelser hur de minns kriget, ur Svetlana Aleksjevitj bok “De sista vittnena” blev starka intryck från detta folkmord som – utan framgång – försökte att rasera Oktoberrevolutionens resultat, den första socialistiska staten i världen.

Musik och sång bidrog till en värdig hyllning.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.