Om akademisk ärlighet

På SVT:s teveprogram Agenda, den sista maj i år, diskuterades det fritt om det inte skulle vara en möjlig väg ur krisen att sänka lönerna. Både programledaren och den inbjudne akademikern tyckte att det nog kunde vara vägen framåt. Stefan Löfven skall ha respekt för att han avfärdade det hela som orimligt, men det är talande för tidsandan, då akademiker kan sitta och häva ur sig sådana ”mirakelkurer” oemotsagda.

För, vem blir det egentligen som skall sänka sina löner? Är det mångmiljardärer som Ingvar Kamprad eller familjen Wallenberg? Tror inte det, va? Tror heller inte att det blir programledare på samhällsmagasin eller akademiker. Nej, det kommer att bli arbetarklassen i allmänhet och arbetarklasskvinnorna i synnerhet som får se sina löner sänkta. Detta leder oss till synen på arbetet. Det är bra att jobba, att jobba är en mänsklig rättighet och något som utvecklar en som person. Alla skall i arbete!

Men, arbete till vilket pris som helst? Nja… Politikerna och akademikerna som tar sig friheten att vilja kraftigt skära i levnadsstandarden för folkflertalet motiverar detta genom att det gynnar konkurrensen och att det räddar jobben. Som vi sa, jobb till varje pris? Med deras argument, kommer fler i jobb, men levnadsstandarden kommer att sänkas. Arbetsköparna kommer, å andra sidan, att tjäna mer pengar och det är detta, de ökade profiterna och inte folks rätt till jobb som gömmer sig bakom argumenten för lönesänkning. Men vi vet också vad arbetsköparna strävar efter. De vill inte bara sänka lönerna, de vill sänka skatterna också, vilket inte bara innebär mer profiter åt dem, utan också minskad välfärd och sämre hälsa för de som stressar ihjäl på jobbet för skitlöner.

Allt detta som aldrig uttalas öppet, det är den verkliga agendan för kapitalet och högern. Men låt oss ta deras egna argument och vända dem mot dem! Bara på pin kiv… För varför är det just arbetarna som skall sänka sina löner? Vi vet om att de rika blivit rikare under 8 år av alliansstyre och en sosseregering som fortsatt deras politik, varför skall inte de sänka sina löner? Det borde ju vara betydligt mer attraktiv att investera i ett företag där arbetsköparen inte tar ut miljardbelopp och lägger i egen ficka, eller hur? Men något sådant får man naturligtvis inte ens knysta i högerlandet Sverige. Politikerna tävlar om att komma med högerlösningar mer höger än alla andra. De vet om att de måste anpassa sig till vad Svenskt Näringsliv kräver, för även om sossar i opposition kan vara rätt radikala och komma med krav på rättvisa, så vet de att de skall förhandla med Svenskt Näringsliv själva sen och ge dem en så bra deal som möjligt. Socialdemokratin må vara uppbyggt kring fackföreningarna, men politiskt är det ett borgerligt parti och de vrider hela samhällsklimatet högerut genom att inte företräda sina väljares och fotfolks intressen.

Det är tack vare Lövens fjäsk för Svenskt Näringsliv som akademiker kan komma med uttalanden om sänkta löner och bli betraktad som en seriös forskare och inte bindgalen höger-pitbull. Nej, vad vi kommunister står för, det vet säkert läsaren, men det kan vara värt att påpeka det igen. Kamprad har bara sina miljarder för att han har folk som säljer sitt arbete åt honom. Han må ha startat med två tomma händer, men sedan dess har han blivit rik på andras arbete. All rättvisa i världen säger att det inte är hans anställda som skall sänka sina löner eller pensioner. Nej, all rättvisa i världen säger att samhället bör ta över arbetsplatserna och driva dem efter en vetenskapligt baserad plan och inte marknadens råa anarki. I ett socialistiskt Sverige har alla jobb och det kommer inte att bli tal om lönesänkningar!

Bengt Lennartsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.