Ship to Gaza

Tal av Victor Dias De Filippi i Malmö, som talade för Svensk – Kubanska Föreningen vid ett solidaritetsmöte för Ship to Gazas kapade trålare Marianne av Göteborg.

Svensk – Kubanska Föreningen hyllar de modiga aktivister som ombord på frihetsflottiljen försöker bryta Israels åttaåriga blockad av Gaza.  Enligt Israel som har stöd av borgerliga politiker i allmänhet och diverse folkrättsprofessorer som Göran Lysén vid Uppsala universitet har Israel folkrätten på sin sida för att ockupera och borda frihetsflottan på internationellt vatten. Argumentet är att det existerar ett krigstillstånd mellan de två olika parterna och Israel har rätt att försvara sig. Med sådana resonemang kan alltid förtryckaren hävda sin rätt. Länder som USA kan till exempel säga att ockupationen av Irak var laglig eftersom de befann sig i krig med landet trots att kriget i sig självt var folkrättsvidrigt.

Konflikten mellan palestinierna och Israel har inget att göra med Hamas och islamiska Jihad. Dessa grupper är däremot en produkt av den terrorpolitik som förts i decennier mot det palestinska folket och vi ska inte förglömma att ett folk har en skyldighet att försvara sig mot en ockupant enligt FN-stadgan.

Varför fruktar Israel frihetsflottan som inte transporterar bomber och granater utan förnödenheter som medicin, sjukvårdsutrustning och solceller? Är de rädda för att man ska tillverka en atombomb av solcellerna? Nej, självklart inte. Men de fruktar den opinion som flottan skapar, som lyfter fram Israels apartheid- och kolonialpolitik och som i slutändan genom folkliga aktioner kommer att tvinga passiva politiker som i bästa fall då och då fäller en solidaritetskommentar till konkreta handlingar som innebär ett slut för sionismen som är inget annat än en form av fascism.

Svensk – Kubanska Föreningen känner en oerhörd stark solidaritet med det palestinska folkets dröm om att få leva i fred eftersom Kuba har varit utsatt för en grym blockad och terrorhandlingar i över femtio år och precis som palestinierna säger Kubas folk att nu får det vara nog.

Länge leve frihetsflottan

Länge leve Palestina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.