Tack Fidel, 90 år

Ledstjärna i världen – av hela vårt hjärta vill vi tacka dig för den inspiration och det hopp du och Kubas revolution givit oss, i kampen för Martís och Bolivars Amerika, och för en bättre värld för alla folk.

Du såg din livsuppgift klar när USAs raketer slog ner på Sierra Maestras fattigbönder för att komma åt gerillan, och skrev till Celia Sanchez: ”När detta krig är över börjar för mig ett mycket längre och större krig: det krig som jag kommer att föra mot dem. Jag inser att detta kommer att bli mitt verkliga öde.”

Och 1960 talade du om José Martís framsynthet: ”Se hur Martí i verkligheten var en genial revolutionär som år 1895 insåg imperialismens utveckling redan innan USA hade börjat manifestera sig som en internationell stormakt”.

Så blev också du och Kuba den internationella solidaritetsrörelsens andliga fanbärare. Med din osvikliga kompass för folkens, naturens och mänsklighetens rätt till överlevnad blev du vårt rättesnöre, liksom ditt mod, djärvhet och framsynthet, att göra det nödvändiga.

Desto mer så, som orden blev handling, lilla fattiga Kuba blev den internationella solidaritetens stormakt, inte för att lägga beslag på andras länder, naturtillgångar och arbetskraft, utan bistå dem i kampen för frihet, oberoende och rättvisa.

Ur ett uttalande från Svensk-Kubanska Föreningen, läs mer på www.svensk-kubanska.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.