Tionde Nordiska Sommarlägret

För tionde gången har Nordiskt Sommarläger genomförts. Denna gång med KPiD och DKP som värdar på den natursköna Jegindö i Limfjorden (Danmark), sommarlägret började söndagen den 5 juli och pågick till den 12 juli med ca 100 deltagare.

Jedingö är en naturskön plats med fiskehamn som erbjöd skaldjur och fiske, och ön är omgiven av de finaste stränder, men vi hade otur med vädret, regn och stark blåst mest hela veckan och det inbjöd knappast till några längre utevistelser. Men det dåliga vädret kunde inte fälla modet på deltagarna och programmet uppvägde mer än väl bristerna som orsakades av regn och blåst.

Söndagen var ankomstdagen och ägnades åt att hälsa på nya och gamla bekanta. Programmet startade på måndagen med att Betty Frydenberg Carlsson hälsade gästerna välkomna och arbetsuppgifterna fördelades till deltagarna. Resten av dagen ägnades åt en rundtur på ön. Kvällen bjöd på dansk kultur av Peter Abrahamssen som spelade dansk, svensk och norsk folkmusik. Tisdagen den 7 juni började med ett filmat föredrag, med den danske kommunisten och Spanienfrivillige Villy Fuglsang som föredragshållare, om arbetarklassen och fascismen, och följdes av en livlig diskussion.

Jegindø D 5 21

Under eftermiddagen var det dags för en diskussion om TTIP, då varje deltagande land höll ett föredrag. Alla församlade framhöll vikten av att kommunisterna i alla länderna aktivt kämpar och förhindrar att avtalet undertecknas. Avtalet är inte ett handelsavtal i dess egentliga mening utan snarare ett avtal för att genomföra avregleringar till förmån för det internationella monopolkapitalet.

Kvällen avslutades med dansk kultur och vi fick lyssna på en del uppskattade nordjyska sånger av Mickael K som trakterade flera olika instrument, ibland samtidigt. Även en del Jedingöbor tog tillfället i akt att besöka sommarlägret för att lyssna på Mickael K.

Onsdagen ägnades åt kampen för fred, på förmiddagen var det kampen om Arktis och Nordkalotten som stod på schemat med ett föredrag av Hjördis Nielsen som deltagit vid senaste Nordkalottmötet i Finland. På eftermiddagen fortsatte vi med NATO, upprustningen, fascismen och terrorlagarna och hur vi kan samarbeta för att bekämpa dessa. Alla partier lämnade sin syn under en  paneldebatt, varefter diskussionen fortsatte med frågor och inlägg kring detta av deltagarna. På kvällen var det dags för svensk kulturafton och en film om traditionerna kring midsommar visades med kompletterande berättelse av Manne. Sill, knäckebröd och lilla nubben serverades, därefter fortsatte det med allsång till långt fram på småtimmarna. Torsdagen var en fridag utan program och de flesta passa på att göra en utflykt till Thyborön och Vesterhavet med medhavt matpaket. Kvällen avslutades med norsk kulturafton.

Under fredagen var det dags att ta sig an ungdomens problem med utbildning, arbetsmarknad och bostad; respektive ungdomsförbund höll i uppläggen som fortsatte med livliga diskussioner. Eftermiddagen fortsatte med diskussioner kring den nyliberala arbetsmarknadspolitiken och om något återstår av den ”nordiska modellen” med parter som står fria från politisk inblandning i förhållandet mellan arbetare och arbetsköpare. På kvällen var det dags för den sedvanliga festen med stort F, inget av havets läckerheter saknades till middagen, musslor, räkor och fisk av allehanda slag. Efter maten fortsatte vi med kabaré, lotterier, allsång och tävlingar. Kaffe och tårta fick avsluta festen.

Jegindø Day 7 04 Jegindø III

Lördagen började med diskussion och inledning om farorna vid fracking vilket är en metod för att utvinna fossila bränslen såsom naturgas. Processen går ut på att man i ett borrhål i marken under högt tryck injicerar stora mängder vatten blandat med kemikalier. Detta i syfte att skapa sprickor i de gasrika skifferlagren långt under markytan och därigenom frigöra naturgas, som leds upp till ytan och leds bort för konsumtion.  En metod som har fått många motståndare i Danmark som innehar mycket mark med tjocka skifferlager, därför att man befarar att grundvattnet skall förgiftas genom att kemikalierna som används vid processen kan läcka ut. Detta kan leda till att vattnet blir otjänligt som dricksvatten, med vattenbrist som följd. På eftermiddagen var det dags för fotbollsturneringen mellan unga och gamla, återigen segrade ungdomen och hemförde därmed pokalen för tredje året i rad. Den sista kvällen höll ungdomarna i kulturen och på söndagen var det dags för städning, packning och hemfärd för ett återigen lyckat nordiskt sommarläger. Nästa års sommarläger blir i Sverige, boka redan nu första veckan i juli 2016.

Text: Jan Jönsson
Foto Janne Matt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.