”Tack vare Hörnan har jag fått tillit till människor”


Det går bra att spela schack och andra brädspel på Hörnan.

På Kirsebergs torg ligger träffpunkten Hörnan dit folk kommer från hela Malmö. I november vann besökarna över nedskärningshotet från år 2009 – verksamheten ska inte flyttas till ”billigare lokaler”, som de styrande politikerna först ville.
– Några av besökarna här fick åka in till psyket när beskedet om flytten kom tidigare, men nu mår folk mycket bättre, säger en besökare till Röda Ögon.

Träffpunkten Hörnan på Kirseberg är av allt att döma vida känt hos många Malmöbor. Hörnan har legat i stadsdelen Kirseberg i över 18 år.
– Alla känner till denna lokal. Här kommer folk från hela Malmö, säger Jörgen, 54 år, som blev tipsad om verksamheten av Provita behandlingshem.
På Hörnan går det bra att bara ”komma in och prata över en kopp” och ”själv vara med och utforma verksamheten”. Viktigt är, enligt Hörnans informationsblad, att ”vi behandlar varandra med respekt” och att man inte får vara påverkad av alkohol eller droger.
– Allt som säljs här: kaffe, kakor och så vidare är väldigt billigt, säger Jörgen.
När RÖ besöker lokalen möts vi av de flesta besökares gladlynta hälsningar. Några frågar var vi kommer ifrån. Att vara raka i kommunikationen präglar många av de vi pratar med verkar det som.
Efter missbruksproblematik så flyttade Jörgen från Helsingborg till Malmö för två år sedan. Han besöker Hörnan nästintill dagligen.
– Jag är förtidspensionär och här är sällskapligt, här sitter inga människor ensamma, berättar Jörgen.
Efter en stunds pratstund med besökarna möts vi av en dam i medelåldern som kramar folk i lokalen, som en hälsning.
Ingrid, 72 år, som ofta besöker Hörnan och i sitt arbetsliv bland annat haft chefspositioner, säger:
– Här är alla lika värda oavsett vad de tidigare gjort i livet.
– Detta är en underbar miljö, här är alltid goda vänner, säger Ingrid.
Gun, 55 år, kom i kontakt med Hörnan kontinuerligt efter en fängelsevistelse på tre och ett halvt år. Efter utslussningen och hjälpen av Provita behandlingshem så fick hon praktik på Hörnan. I dagsläget är hon arbetssökande. Hon skulle gärna vilja jobba på Hörnan men för att få arbete här på verksamheten, som ägs av kommunen, så krävs det att man har socionomutbildning.
– Tack vare Hörnan har jag fått tillit till människor. Och om jag inte hade praktiserat här så hade jag inte varit där jag befinner mig i livet nu, säger Gun.
På Hörnan finns två personer som är anställda (de kallas ”Husfolk”). Kristina är en av dessa, hon har varit engagerad och arbetat med Hörnan under många år. Hon berättar att många av besökarna engagerat sig i protesterna, som startade år 2009, när politikerna i stadsdelen flaggade för att Hörnan skulle behöva flyttas.
– Politikerna ville flytta oss till en verksamhet för äldre som har sprittillstånd, det skulle inte fungera för Hörnans besökare, berättar Gun.
Protesterna har bland annat förts på internetsajten Facebook via en såkallad ”FB-grupp”. Alla sorters protester har lett till ett positivt resultat för besökare på Hörnan (mellan 30-50 besökare per dag). Den 24 november beslutade Kirsebergs stadsdelspolitiker – Socialdemokraterna har flest ledamöter – efter protester alltså, att Hörnan får finnas kvar på torget. Tillsvidare…

Fotnot: Några av besökarna ville inte ha efternamnen publicerat i tidningen. Röda Ögons redaktion tycker det är viktigt att vara konsekventa – därför publicerar vi inga efternamn i detta reportage.

Reportaget har nyligen publicerats i Röda Ögon.

Text: Fredrik Jönsson
Foto: Victor Diaz De Filippi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.