Består EU av demokratier?

I Valet 2006 till det Tjeckiska parlamentet fick Tjeckiens kommunistiska parti 12,8% av rösterna och blev därmed landets tredje största parti. I det senaste valet till Europa parlamentet erhöll Tjeckiens kommunistiska parti 4 mandat och blev därmed partigruppen GUE/NGL:s näst största parti. Största partigruppen är Tyska Die Link med sina 8 mandat.

Det svenska vänsterpartiet ingår i samma partigrupp med ett mandat.

I det Tjeckiska parlamentet och författningsdomstolen pågår just nu ett intensivt arbete med att kriminalisera det Tjeckiska kommunistpartiet. För 3 år sedan gjorde man samma sak med Tjeckiens kommunistiska ungdomsförbund. Först lyckades man för att sedan få detta beslut om att kriminalisera ungdomsförbundet upphävt. Nu ger man sig på moderpartiet för att återigen försöka kriminalisera medlemskapet i detta parti. Hela processen måste ses i det mycket antikommunistiska perspektiv som nu råder i ett flertal Europeiska länder.

Den kapitalistiska kris som råder i Europa har påskyndat den processen då man på många håll är livrädd för att någon kraftfull part skall ifrågasätta hela det kapitalistiska utsugningssystemet.

Den antikommunistiska våg som nu sköljer över Tjeckien med målsättning att kriminalisera det Tjeckiska kommunistpartiet ställer också en del frågor till oss svenskar, och våra folkvalda politiker.

Första frågan måste ställas till regeringens nye EU minister Birgitta Olsson. På vilket sätt kommer hon att agera för att de demokratiska fri och rättigheterna även skall gälla i Tjeckien. Till de demokratiska fri och rättigheterna måste väl rätten att fritt delta i och rösta i allmänna val räknas.

Vi måste också ställa en fråga till vår nye medlem av EU kommisionen. Cecilia Malmström. Skulle det visa sig att Tjeckiens mest mörka och reaktionära krafter skulle lyckas med sin avsikt att kriminalisera kommunisterna i Tjeckien. Har man då för avsikt att öppna dörrarna till det Europeiska parlamentet i Bryssel för att släppa in tungt beväpnad polis och därmed hjälpa till att fängsla 4 demokratiskt valda parlamentariker.

Skulle det visa sig, och det är väl det mest troliga, att Birgitta Olsson och Cecilia Malmström inte har för avsikt att bry sig om vad som händer med demokratin i EU-landet Tjeckien måste vi ställa en sista fråga till dessa två folkpartistiska damer.

Finns det även i Sverige planer på att kriminalisera Sveriges Kommunistiska Parti?

Lars Lundberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.