Referat från uppvaktningen av Tjeckiens ambassad

Sveriges kommunistiska parti (SKP) besökte idag, tillsammans med Kommunistiska partiet (KP), och kommunister från KKE, Iranska Tudehpartiet och Chiles KP den tjeckiska ambassaden för att överräcka en protestskrivelse mot ett eventuellt förbud av Böhmen och Mährens Kommunistiska Parti (KSČM). Trots snöyra och tågförseningar samlades ett tjogotal deltagare. Frilansjournalister från SVT var på plats för att filma och intervjua. Vi blev delgivna att ingenting skulle komma att ske angående den föreslagna granskningen av det tjeckiska partiets ”författningsenlighet” före valet i maj. En liten respit alltså. SKP bestämde därför tillsammans med KP att Kommittén mot Partiförbud i Tjeckien tills vidare skall bestå.

Tjeckiens Högsta förvaltningsdomstol förbjöd den 18 februari det högerextremistiska partiet ”Arbetarpartiet” (DS) på grund av främlingsfientliga och chauvinistiska element i partiets program, idéer och symboler samt en rasistisk undertext och länkar till nazismen.

Samtliga partier i det tjeckiska parlamentet välkomnade beslutet. Från högerhåll hördes emellertid röster att även vänsterpartier som stödjer kommunism är en fara för samhället. Då börjar man undra om det även finns en underliggande avsikt med förbudet. Att försöka likställa kommunismen med nazismen är ett populärt sätt att misskreditera den kommunistiska rörelsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.