Solidaritetsaktion för det tjeckiska kommunistpartiet

Imorgon, fredag den 19 februari, arrangerar flera partier och organisationer i Stockholm ett protestmöte mot försöken att förbjuda Tjeckiens kommunistiska parti (KSČM). Samling sker utanför Tekniska Högskolans T-station klockan 14.45.

Den tjeckiska senaten beslutade förra året att kommunistpartiets existens står ”i motsättning till konstitutionen”. Som exempel nämndes bland annat partiets marxistiska grundsyn. Senatsresolutionen bad regeringen att föra fallet vidare till landets högsta domstol i syfte att få partiet illegalitetsförklarat. Regeringen har ännu inte gjort detta. Partiet, som är Tjeckiens tredje största parti, ser ändå allvarligt på agerandet.

I januari skrev Victor Diaz De Filippi, ordförande i SKP, bland annat följande i ett uttalande:
Försöket att svartlista och exkludera Tjeckiens kommunistiska parti från valen är en del av en vidspridd europeisk kampanj mot de kommunistiska partierna och den kommunistiska ideologin. Denna kampanj har sina rötter i kapitalets allt djupare allmänna kris. Borgarklassen är rädd att krisen ska resultera i att arbetarklassens stridsvilja och den kommunistiska rörelsen åter ska stärkas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.