Guillermo Fariñas: ”Jag får utmärkt behandling”

Kuba. Det är alltid sorgligt när någon dör, och det ska behandlas med respekt. Att uppmuntra det, önska det och sedan manipulera det för egen vinning är skändligt och förtjänar bara förakt. Det är vad som hänt med Orlando Zapatas beklagliga dödsfall på sjukhus i Havanna. Han avtjänade fängelsestraff för vanliga brott utan någon som helst koppling till politik. Hans namn figurerade aldrig bland “dissidenterna” innan Kubas fiender lyckades utnyttja honom i sin mediekampanj och magiskt förvandlade honom till “samvetsfånge.”

Nu riktas uppmärksamheten mot en till, Guillermo Fariñas, som förklarat sig i hungerstrejk, som han gjort flera gånger tidigare. Han gjorde detta från sin bostad i Santa Clara, eftersom han inte avtjänar något straff. Han fördes till sjukhus för att rädda livet. Det skedde med hans och familjens samtycke. Där får han nu gratis vård som vilken kuban som helst.

Rent farsartat blir det när Jerzy Buzek, ordförande i EU-parlamentet, den 18 mars sa sig vara “allvarligt bekymrad för läget för alla politiska fångar, speciellt Guillermo Fariñas”. Dagen efter krävde hans landsman Bronislaw Komorwski i polska parlamentet att Kuba skulle “frige alla politiska fångar, bland dem Guillermo Fariñas”. Märkligt nog ansåg sig ledamöterna inte känna till att Fariñas samtidigt framträdde med uttalanden och intervjuer i olika medier.

17 mars besökte en journalist från nyhetsbyrån ANSA Fariñas i Santa Clara. Han skrev: “Medan han får fyra sorters dropp fortsätter Guillermo Fariñas sin hungerstrejk klistrad vid telefonen … hälsar leende med knuten vänsternäve alla besökare som kommer in … en stor del av tiden pratar han i telefon med folk som ringer för att höra hur han mår, tittar på TV och läser Kommunistpartiets dagstidning Granma som hans mamma haft med sig.” En sköterska ser till honom hela tiden.

Tre dagar senare, i samtal med en journalist från DPA, var Fariñas på gott humör: “Här får jag utmärkt behandling av både läkare och sjuksköterskor. Kom ihåg att jag har legat i denna sal flera gånger tidigare. De känner mig från tidigare hungerstrejker.”

Sådan “utmärkt” behandling får knappast någon i de länder som nu höjer sina röster mot Kuba. Och han får det trots att USA med sin blockad hindrar Kuba att importera mediciner och sjukvårdsutrustning. En inhuman politik som de som kritiserar oss är medskyldiga till.

Talmannen i Kubas Parlament, Ricardo Alarcón de Quesada 100329. Översättning: Eva Björklund/Svensk-Kubanska Föreningen

Myndigheterna uppmanar Fariñas att avbryta hungerstrejken

Enligt en talesman för den hungerstrejkande Guillermo Fariñas fick denne besök av en kubansk tjänsteman på sjukhuset. Han ombads att avsluta sin månadslånga hungerstrejk, enligt nyhetsbyrån AFP. Spanska ABC uppgav att Fariñas svarat att han inte skulle sluta förrän 26 politiska fångar med dålig hälsa släpps. På detta fick han enligt uppgift inget svar. Fariñas uppgav att de båda haft ett ”affärsmässigt samtal och att inget abrupt hände. Till slut pratade vi om baseball, för vi är båda fans av Villa Clara”.

Cuba Central Team (USA) 100326. Översättning: Zoltan Tiroler/Svensk-Kubanska Föreningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.