Vietnams kommunister kräver mer socialism

Vietnams kommunistpartis centralkommitté avslutade sitt sammanträde på söndagen med uppmaningar om mer socialism under det kommande decenniet.

Partiets högsta ledning, som lägger grunderna för den 11te partikongressen under 2011, siktar på en årlig ekonomisk tillväxt på 7 till 8 procent under de nästkommande fem åren.

Vietnam ligger i fas att uppfylla regeringens mål på 6.5 procent för detta året.

CPVs Generalsekreterare Nong Duc Manh sade under sitt tal till riksdagen att lagom till 2020 kommer, den ”fundamentala infrastrukturen för en socialistisk ekonomi att vara uppnådd, med ett ändamålsenligt politiskt, ideologiskt och kulturellt fundament för en ständigt mer blomstrande socialistisk nation.”

För att kunna uppnå det här, sade mr Nong, måste statsadministrationens effektivitet och prestationsförmåga öka. Han underströk behovet av att ”fortsätta driva kampen mot korruption och slöseri, att stärka partiets ledarskap och att främja folkets rätt till herravälde över statsapparaten.”

Mr Nong sade att partiet förväntar sig att Vietnam ska bli ”en modern och socialistiskt inriktad industriell nation innan århundradets mitt.”

Tjugofem år av Doi Moi reformer har minskat centralplaneringens roll i ekonomin, men statsägda bolag fortsätter att inneha en dominerande position inom nyckelsektorer.

Finansministern gav nyligen ut ett cirkulär som förespråkade priskontroll för privata företag för att stävja inflationen, vilket indikerar att myndigheterna strävar efter att återta kontrollen över ekonomin.

Översatt från tidningen Morning Star.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.