Ledarna för Ryska Federationens KP:s (KPRF) bedömer valet den 14 mars

Från KPRF tisdagen den 16 mars 2010. 14 mars hölls val på olika nivåer i 76 ryska regioner, inklusive 8 regioner med val av ombud till regionala parlament. Enligt preliminära uppgifter led ”Enade Ryssland” ett allvarligt valnederlag eftersom kommunisterna nästan överallt nära nog tvåfaldigade sina siffror.

Presskonferensen kring de första valresultaten hölls på Kommunistpartiets valhögkvarter, där Centralkommitténs ordförande för Ryska Federationens KP G. A. Zjuganov gav en bedömning av de inkommande resultaten:

KPRF och dess anti-krisprogram fick stöd i valen.

– Vi fäste speciellt stor vikt vid dagens val, betonade G. A. Zjuganov, medan han öppnade presskonferensen. Dessa val ägde rum mot bakgrund av en hård finansiell och ekonomisk kris som drabbat landet. Huvuduppgiften för oss var att om möjligt förmedla vårt anti-krisprogram till medborgarna. Det publicerades i all hast i 150 miljoner exemplar. För första gången lyckades vi nå ut med vårt förslag till varje hus, till varje familj. De ur gruppen av våra deputerade i Statsduman besökte alla regioner. Till exempel: Jag hade nästan 50 valmöten; talade i lokala TV- och radiokanaler.

Vi tror att många hörde våra förslag och sedan aktivt stödde oss.

– Under det rådande valet har kommunisterna gått framåt praktiskt taget överallt, betonade Zjuganov.

Vår utmaning i dag är att fullfölja vår uppbyggnad av vertikal parlamentarism som ska täcka alla representativa avdelningar; från Statsduman upp till de mesta avlägsna regionerna i Ryssland.

– Nyckeln till den huvudsakliga slutledningen: KPRF och dess anti- krisprogram fick stöd av medborgarna- noterade kommunistpartiets ledare. I många valdistrikt röstade mer än en tredjedel på oss. Vi har återfått vår valmanskår i städerna och våra resultat har ökat substantiellt. För första gången fick kommunisternas kandidat majoritet i Irkutsk. Han fick ca 60% av rösterna, nära det tvåfaldiga i jämförelse med ”Enade Rysslands” kandidat.

– Generellt är vi av den åsikten att det var grundarbetet i varje region som bidrog till de goda resultaten, sade G.A Zjuganov. Rörande partiet i makten, misslyckades det med att dra de riktiga slutsatserna av den allvarliga kritik som restes mot bakgrund av valen i oktober. I dag koncentrerade det sig på alla de tekniska ojustheterna under det första stadiet av valkampanjen och allt eftersom minskade oegentligheterna.

Vi är säkra på att detta är ett mycket stort steg framåt för att stärka vänster-mitten krafterna sade KPRF:s ledare.

Förste vise ordförande för KPRF Centralkommitté I.I Melnikov: det ”Enade Ryssland” har passerat strecket för ingen väg tillbaka.

– I de tre regioner där de första kortfattade resultaten presenterades kommenterade Melnikov att Kommunisterna förbättrade sin position tvåfalt. I republiken Altaj fick KPRF mer än 20% av rösterna i jämförelse med 8% vid förra valet;  i territoriet Cabarovsk blev det 19% jämfört med 11%;  i regionen Sverdlovsk fick KPRF 21,2% jämfört med 7,65% i det föregående valet.

– Vår kandidat Viktor Ivanovich Kondrashov, medlem i KPRF:s partigrupp i den lagstiftande församlingen i Irkutsk fick majoritet med dubbel marginal, i jämförelse med kandidaten från ”Enade Rysslands” betonade Melnikov. Och vi utesluter inte att det kommer att bli en andra valomgång i staden Krasnodar mellan KPRF:s kandidat och en från partiet i maktposition.

I.I .Melnikov sade att Kommunisterna inte har förbättrat sitt resultat av det faktum att valen har blivit renare, men väl p.g.a. administrativa resurser. Med hänsyn till kränkningarna gav sig partiet i makten åter till känna. I Ryazan delades provokativa flygblad ut med påståenden om att Ryska Federationens KP uppmanar till blod och inbördeskrig. Kovalev, Ryazans guvernör gratulerade kvinnorna 8 mars medan han direkt uppmanade folk att rösta på ”Enade Ryssland”.

– Men det ledande partiets socio-ekonomiska politik under krisen har inte gått att förstå sig på, sade Melnikov- och listan på oligarker som under krisen har fördubblat sina tillgångar, spelade dem ett uselt spratt.

Melnikov betonade att: – Det är helt klart att det bara går utför med”Enade Ryssland.” De har passerat strecket utan återvändo, denna tendens är uppenbar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.