Stoppa smyganslutningen till NATO

Pressmeddelande

Svenska Fredskommittén -samlad till årsmöte i Göteborg 20 och 21 mars 2010  – vill kraftigt protestera mot den smyganslutning till NATO som trappas upp i vårt land.

Sverige har sedan snart 200 år tillbaka varit ett alliansfritt land. Denna alliansfrihet har haft och har ännu idag starkt stöd bland befolkningen i vårt land. Även internationellt har denna alliansfrihet uppskattats och gjort att Sverige under många år kunnat genomföra fredsbevarande insatser i samarbete med FN. Sverige har även vid ett flertal tillfällen gjort viktiga internationella medlarinsatser, eftersom landet varit oberoende och alliansfritt. Hela denna ”goodwill” håller nu på att gå förlorad.

Det bedrivs ett alltmer långtgående militärt samarbete med NATO. Vårt nordligaste län – Norrbotten – har varit skådeplatsen för militära samövningar med NATO. Och nu planeras ett direkt samarbete med USA för att träna bombfällningar uppe i Vidsel.

Detta militära samarbete med NATO sker i stor utsträckning bakom ryggen på det svenska folket. Det är svårt att inte se detta som en förberedelse för en svensk NATO-anslutning. Och detta trots att opinionsundersökning efter opinionsundersökning visar att det svenska folket är emot en NATO-anslutning.

Stoppa smyganslutningen till NATO!

Svenska Fredskommitténs årsmöte i Göteborg 20 och 21 mars 2010.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.