Nytt fall av utnyttjande av utländsk arbetskraft

Byggnads i Skåne har upptäckt ett nytt fall där utländska byggarbetare blivit grovt utnyttjade. De har inte fått någon lön, haft arbetsveckor på 60-70 timmar och har fått bo i en källare.

– Återigen har vi fått ett fall på den svenska arbetsmarknaden där utländsk arbetskraft blir grovt utnyttjad. Det handlar om personer från Lettland som kommit till Sverige i förhoppningen om att få ett arbete med bra villkor. Istället för den avtalade lönen på 158 kr i timman har de tvingats skriva under anställningsavtal där de accepterar 16kr/tim, arbetstiden har uppgått till 60-70 timmar per vecka och de har fått bo i en källare, säger Torbjörn Johansson, Byggnads avtalssekreterare

– Detta är fullständigt oacceptabelt och det är skamligt att detta förekommer på svensk arbetsmarknad. Det är ett utnyttjande av människor och jag menar att detta är jobbtrafficking. Vi har de senaste åren varit med om flera liknande fall och varnat för denna utveckling, fortsätter Torbjörn Johansson

– Byggnads Skåne kommer från och med idag att genomföra en indrivningsblockad mot det lettiska företaget så att de lettiska byggarbetarna får ut de avtalade lönerna. De lettiska byggarbetarna är medlemmar i Byggnads och vi kommer att ge de drabbade byggarbetarna logi och de får full konfliktersättning under den tid som blockaden fortgår. Det är vår förhoppning att blockaden ska leda till att frågan löses snabbt, säger Roland Ljungdell, ordförande Byggnads Södra Skåne.

Fakta:
Med anledning av att Metto Jumti inte betalt klar och förfallen fordran till förbundets medlemmar för utfört arbete på Stora Hammars skola i Vellinge varslar förbundet härmed om indrivningsblockad bestående av blockad av allt arbete och total arbetsnedläggelse för allt arbete som normalt omfattas av förbundets branschavtal avseende byggnadsarbete.

Att arbetet försätts i blockad innebär att ingen får utföra blockerat arbete och blockaden gäller även om arbetet till delar eller i sin helhet överlåtes till annat företag. Indrivningsblockaden träder i kraft omedelbart, det vill säga torsdagen den 9 september 2010 kl. 07.00. Indrivningsblockaden pågår till dess full betalning erlagts.

Pressmeddelande från Byggnads.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.