Överenskommelse mellan Byggnads och Metto Jumti

I ett pressmeddelande klargör Byggnads att kamp lönar sig. Det blir tydligt att den arbetsmarknadspolitik som påtvingats oss av EU och kapitalet avser att dumpa löner. En politik som är tvärt emot det sociala Europa som utlovats av socialdemokraterna och borgarna.

Daniel Nilsson

Överenskommelse mellan Byggnads och Metto Jumti

I konflikten mellan Byggnads och det Lettiska byggnadsföretaget Metto Jumti vid bygget Stora Hammars skola i Vellinge kommun har nu parterna nått en överenskommelse. Byggnads lettiska medlemmar kommer att få utbetalt de förfallna lönefordringarna. Den pågående indrivningsblockaden upphör och varsel om sympatiåtgärd återkallas när lönerna har utbetalats.

Bakgrunden till konflikten var att det lettiska bolaget Metto Jumti tecknade kollektivavtal med Byggnads med en löneöverenskommelse om 158 kr/t, men sedan tecknade individuella anställningsavtal med våra lettiska medlemmar med en förtjänstnivå om 1,15 LvL/t, cirka 16 kr/t 

– Det är oerhört glädjande att våra lettiska medlemmar nu kommer att få den avtalade lönen. Jag är stolt över det framgångsrika fackliga arbetet och vill tacka alla som har ställt upp för våra lettiska kamrater, säger Roland Ljungdell, ordförande Byggnads Södra Skåne.

– Byggnads kan aldrig tillåta att våra medlemmar får olika lön på grund av nationalitet eller etniskt ursprung. Vi kan aldrig acceptera social dumpning, d.v.s. konkurrens med sämre löner och villkor. Konkurrensen måste ske på lika villkor och aldrig på bekostnad av de anställdas anställningsvillkor och arbetsförhållanden, säger Torbjörn Johansson, Byggnads avtalssekreterare

Överenskommelsen mellan Byggnads och Metto Jumti innebär att den pågående indrivningsblockaden upphör och varsel om sympatiåtgärd återkallas avseende bygget Stora Hammars skola i Vellinge när de förfallna lönerna har utbetalats till de lettiska medlemmarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.