IF Metall sänker a-kasseavgiften med 225 kronor per månad

Pressmeddelande från IF Metall.

IF Metall sänker a-kasseavgiften med 225 kronor per månad
Den 16 november beslutade IF Metall om nya avgifter till a-kassan för 2011. Lägre arbetslöshet och fler som blir utförsäkrade gör att kostnaden för IF Metalls a-kassa sjunker. Den så kallade arbetslöshetsavgiften sänks från 300 kronor till 75 kronor per månad från den 1 januari 2011.

– Eftersom a-kassan ger ersättning under maximalt 300 dagar sjunker kostnaderna för a-kassan. Kostnaderna för dem som går på aktivitetsstöd eller i värsta fall blir utförsäkrade betalas inte av a-kassan, säger Åke Ljunggren, föreståndare för IF Metalls a-kassa.

– Det är bra att fler får jobb och att många får en sänkt avgift, men det är fortfarande cirka 14 procent som är arbetslösa inom IF Metall. Dessa får mellan 55 och 58 procent av tidigare lön i a-kassa. Fler är helt utförsäkrade och tvingas leva på socialbidrag. Jag hade hellre sett en rödgrön a-kassa med 80 procent i ersättning till en kostnad av 80 kronor per månad, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

– Systemet med differentierade avgifter är orimligt och djupt orättvist. Vår höga arbetslöshet beror på finanskrisen. En lågavlönad person i industrin betalar flera hundra kronor mer per månad än en välbetald person i bankens finansavdelning. Det är ett sjukt system, säger Stefan Löfven.

– I socialförsäkringsutredningen, där jag är ledamot, ska jag kämpa för att skillnader i avgifter upphör, att ersättningarna höjs och att a-kassorna fortsätter att administreras av de fackliga organisationerna. Facken har kunskap om den lokala arbetsmarknaden, har omfattande kontakter med arbetsgivare och kan ge arbetslösa en bra service, säger Stefan Löfven.

Den 31 oktober 2010 var arbetslösheten inom IF Metall 13,8 procent (37 920 personer). I oktober 2009 var arbetslösheten 18,4 procent (52 679 personer).

IF Metalls a-kassa räknar med att cirka 3 000 personer är utförsäkrade och varken får a-kasseersättning eller aktivitetsstöd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.