”Kommer jag att bli våldsam när jag blir stor?”

Många medier har hängt ut den misstänkte Malmöskytten med foto. Det har skrivits spaltmeter om hans förmodade funktionshinder, Aspergers syndrom. Det har skapat problem för många med funktionshindret, berättar Eva Nordin-Olson, förbundsordförande i Autism- och Aspergerförbundet.

Aspergers syndrom, som bland annat medför nedsättningar i förmågan till socialt samspel, är en neuropsykiatrisk diagnos inom autismspektrum. På det sätt en del medier har beskrivit den misstänkte Malmöskyttens påstådda funktionshinder så blir det en olycklig koppling till våldsbrott, menar Eva Nordin-Olson.

– Och så är det inte, säger Eva Nordin-Olson.

Hon berättar att bland annat barn blir rädda, men det är också de som påverkas i stor omfattning.

– Jag har hört från föräldrar till barn med Aspergers att deras barn inte längre får leka med klasskamrater för att klasskamraternas föräldrar förbjuder det. Det är okunskap.

Barn med funktionshindret har också ofta frågor i samband med sådana här händelser, till exempel: ”Kommer jag att bli våldsam när jag blir stor”.

– Många människor som har Aspergers är förtvivlade.

Fredrik Jönsson

Relaterat: Invandrare beskjuts i Malmö – extremhögern utnyttjar läget

2 tankar på “”Kommer jag att bli våldsam när jag blir stor?”

  1. Tack media för alla skriverier om mördares psykiatriska diagnoser.En del av mitt barnbarns lekkamrater är numera förbjudna av sina föräldrar att leka med den potentielle mördaren. Hur ska man förklara det för ett liten kille på åtta år med diagnosen Asperger.Det är ju inte funktionshidret Asperger som är orsaken till brotten.

  2. Skitbra artikel! Det här är en vinkling av allt jag inte sett förut. Grymt bra att du lyfter upp det, den här artikeln borde få synas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.