”De importerar arbetskraft för att pressa ner lönerna”

Håkan Jönsson
Håkan Jönsson, betongarbetare, är ordförande för Byggnads Södra Skåne, sektion 1.

Håkan Jönsson, ordförande för Byggnads Södra Skåne, sektion 1, kommenterar arbetskraftsinvandringen efter LO:s utspel i slutet av november.

LO uppmanar Tobias Billström att genomföra ett antal regeländringar för att minska riskerna för exploatering.
– Två år efter att regeringen införde det nya regelverket för arbetskraftsinvandring är vittnesmålen många om den rovdrift på utländsk arbetskraft som pågår i Sverige. Regeringen har skapat ett system där utländska arbetstagare hamnar i en orimlig beroendeställning till sina arbetsgivare och blir lätt offer för exploatering, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i ett pressmeddelande.

Håkan Jönsson säger:
– Det är bra att LO vill se en förändring. Vi lurades in i EU för 15 år sedan med löfte att den svenska arbetsmarknadsmodellen inte skulle påverkas. Idag ser vi facit. Löftena var en lögn. Man importerar arbetskraft för att pressa ner lönerna för såväl byggnadsarbetare som andra. Att ställa krav på regeringen är bra, men på lång sikt måste vi lämna EU och slå fast att i Sverige gäller svenska löner. När det gäller diskussionen om arbetskraftsinvandring är det oerhört viktigt, speciellt i tider då vi har ett rasistiskt parti i vår riksdag, att alla människor är lika värda och därmed ska behandlas lika. Vi, som vill att de som gästar Sverige för att arbeta ska ha samma löner som vi, är inte främlingsfientliga. Vi är solidariska.

Relaterat: Leo lämnade SD efter besök på Rosengård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.