Fackföreningsrörelsen överger ännu en tidning

Gota Media AB tar över majoritetsägandet i tidningen Östra Småland – en av tre tidningar som fram tills idag ägts av lokala fackförbund, rapporterar Svenska Journalistförbundet (SJF): ”Därmed hamnar tidningarna Östra Småland och Sydöstran inom samma tidningsfamilj.”

Östrans styrelseordförande, Håkan Juholt (även svensk socialdemokratisk politiker red. anmärkning), har meddelat att det kommer att bli rationaliseringar och personalneddragningar, skriver SJF.

Arne König, vice ordförande Journalistförbundet, ser uppköpet som ytterligare ett exempel på den ökande ägarkoncentrationen i mediebranschen.

– Utvecklingen är mycket oroväckande. Fler och fler tidningar trycks in i koncerngemenskaper där vinstmaximering och synergier går före publicistiska värderingar och god journalistik. Jag ser en stor fara i att Sydöstran och Östra Småland kommer att innehålla samma texter och bilder när Gota Media nu tar över ägandet. Mångfalden, sett till både innehåll och ägande, blir lidande i regionen och det är läsarna som är de stora förlorarna, säger Arne König.

SJF rekommenderar också en ledare i förbundets tidning Journalisten: Färre röster i medierna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.