Irak: Allmänna val i skuggan av dödsdomar

Ett franskt plan har landat på Bagdads flygplats; en första signal på att Europa nu anser läget i Irak normaliserat trots att USA fortsätter ockupationen.

Iraks marionettregering har ju utlyst ännu ett val och den sittande Al Malikiregimen förväntas få förnyat förtroende.

Al Maliki! Vem är nu detta och vad står han för?

Al Maliki var mannen som la snaran om halsen på Iraks förre president Saddam Hussein när denne avrättades av USA under El Aid Kaebir (muslimernas största högtid) den 30 december 2006.

Anledningen till detta hedersuppdrag var den att Al Maliki och hans släkt sökt kontakter med USA efter att Saddam Hussein låtit nationalisera Iraks olja och börjat föra en från imperialisterna självständig politik. Al Malikis anhängare sökte stöd av USA i ett försök att störta Saddam Hussein. Al Malikis far blev avrättad av Saddam Hussein för detta sitt förräderi. Al Maliki och hans parti representerar en fanatisk extremistisk variant på islam med ideologiska rötter i Iran.

I de områden som kontrolleras av Al Maliki skjuts kvinnor, som inte burit heltäckande slöjor ihjäl på öppen gata eller i sina egna trädgårdar.

Al Malikis grymheter har om möjligt överträffats av de amerikanska ockupationstrupperna och anledning till att han överhuvudtaget kunnat ta sig till makten i Irak är ett uttalat stöd för det palestinska folkets kamp gentemot Israel.

Inför det stundande valet har emellertid rättegångar ägt rum där fyra av Saddam Husseins närmaste män i Baathpartiet, däribland utrikesminister Tarek Azis, dömts till döden genom hängning. Avrättningen förväntades äga rum under årets Aïd Kaebir som ägde rum den 16 november.

Något nytt om detta har vi i skrivande stund emellertid inte hört och nu fortsätter vad som ytligt sett tycks vara en släktfejd mellan Al Maliki och Saddam Hussein eller en intern uppgörelse inom islam.
Så är emellertid inte fallet.

Vid tidpunkten för USA:s invasion av Irak kämpade Saddam Hussein och Baathpartiet i väpnat motstånd mot ockupationen. Denna fick emellertid sitt stöd från grannlandet Iran eftersom mullorna i Teheran hoppades kunna bygga en islamistisk stormakt i regionen.

Tarek Aziz var under Saddam Husseins tid Iraks och Baathpartiets ansikte utåt. Han hade gjort sig känd för öppna idéer och stor generositet. Han var en dialogernas man.

Inför USA:s stundande invasion av Irak mottog Påven Jean Paul II Tarek Aziz med värme och stor uppskattning.

Tarek Aziz hade vänskapliga förbindelser med åtskilliga västerländska diplomater. Allt detta verkar nu vara passerat.

Idag är Tarek Aziz utfrusen medan de verkliga brottslingarna George Walker Bush och Tony Blair gebitet har fria händer att flytta sina brickor i Irak.

Gammal och sjuk hungerstrejkar nu Tarek Aziz i fängelset i protest mot den avrättning mot vilken alltför få röster har höjts.

Vatikanstaten har protesterat mot domen och det har också Ryssland men USA hävdar att dödsdomarna är en intern angelägenhet for Irak vilken skall avgöras i Bagdad. Den vinken från Washington har de flesta medier också lyssnat på och därför tigs det om vad som pågår i det ockuperade Irak nu.

Charlotte Svärdström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.