Pressmeddelande: Spräng inte Vårt Sverige!

Händelsen i centrala Stockholm den elfte december har enligt svensk och internationell media tagits emot med stor sorg och oro. Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR) har varit i kontakt med flera människor som vill visa sitt engagemang för att agera tillsammans för ett tryggare samhälle. Det som har hänt är extremt överraskande och oroväckande. Vi är väldigt ledsna och oroliga och vill inte att detta ska på något sätt ska påverka synen på olika grupper i samhället. Det finns mycket information som saknas. Informationen som har kommit fram kan påverka vissa grupper i samhället negativt. Därför är det viktigt att inte göra för långtgående tolkningar av vad som skett förrän det finns tillgång till mera fakta. Om mediabilden som målats upp för allmänheten stämmer så är vi stort behov av att hitta gemensamma strategier för att förhindra liknande händelser i framtiden. Men också att stå upp för de grupper som kan påverkas negativt av samhällets reaktioner.

Vi fördömer och förkastar våldsdåd och liknande handlingar. Vårt Sverige har drabbats av ett omskakande våldsbrott och vi ser det med stor förtvivlan på hur detta påverkar tryggheten i samhället
Trygghet är en rättighet för varje medborgare och måste värnas. SMFR är oroliga över vilka konsekvenser denna händelse kan leda till. Vi är oroliga över att detta eventuellt kan öka spänningar i vårt samhälle, misstänkliggöra människor på grund av deras religiösa tillhörighet och utesluta människor som känner tillhörighet till vårt samhälle.

Vi vill bygga upp ett positivt samhällsklimat där organisationer kan företräda goda exempel. SMFR väljer att fortsätta arbeta med att stärka människor i deras identitet, samarbeta med andra aktörer, skapa mer ansvarskänsla hos individer för samhället samt arbeta förebyggande för att skapa mer trygghet hos människor så att de inte begår destruktiva handlingar varken mot sig själva eller andra.

SMFR anordnar en fredsmanifestation på Sergelstorg i Stockholm samt Möllevångstorget i Malmö ikväll klockan 18.00!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.