Svenska styrkorna stannar i Afghanistan efter 2014

NATO har beslutat att lämna Afghanistan år 2014, men de svenska styrkorna skall stanna kvar. Kostnaderna för dessa ligger kring en miljard per år. Efter 2014 skall de svenska styrkorna stanna kvar för att utveckla det civila samhället i Afghanistan. Styrkorna kan dessutom utökas utan att riksdagen ger sitt medgivande.

Anledningen till kvarstannandet är det gamla imperialistiska tankefostret, att de underutvecklade länderna själv inte förstår att ta tillvara alla de naturrikedomar som finns.

De svenska kapitalisterna räknar med att få tillgång till mängder av råvaror och exploateringsmöjligheter, under beskydd av en arme som finansieras bl.a. genom nedskärningar i socialförsäkringssystemen och andra viktiga områden som sjukvård, skola och omsorg.

För att höja sitt renommé i afghanernas ögon skall man numera enbart delta i väpnade aktioner i nödfall.

Det kan vara ett glädjande budskap för de som ställt sig i imperialismens sold, då slipper de att bli skjutna i ryggen som Karl den 12.

Rädda sjukvården och socialförsäkringarna – Sverige ut ur Afghanistan nu.

JJ

En tanke på “Svenska styrkorna stannar i Afghanistan efter 2014

  1. Ja, det är rätt att Afghanistankriget betalas med social nedrustning här hemma.
    Men de officiella kostnaderna är 1,9 miljard i år. Och det är bara de s k särkostnaderna. Stamanställd personal och befintlig materiel (troligen det mesta) räknas inte in. Men vägledning av vad andra länder redovisar kan man säkert påstå att kostnaden inte är under 3 miljarder SEK per år. Jag har skrivit Tolgfors och krävt svar men i detta fall lever han upp till öknamnet ”Tomhylsan” – dvs. intet svar.
    Följ utvecklingen på http://www.afghanistan.nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.