Utsatta letter får lön enligt kollektivavtal – nu måste Regeringen också ta sitt ansvar

Pressmeddelande från Byggnads. Byggföretaget Sia Renovatis gav lettiska byggarbetare cirka 27 kronor i timmen – får genom kollektivavtal cirka 167 kronor i timmen. Regeringen måste nu, för att förhindra mer utnyttjande av arbetstagare, driva igenom en lagstiftning om en likalöneprincip.

Bemanningsavtalet ger arbetarna cirka 167 kronor i timmen, till skillnad från de cirka 27 kronor de tjänade innan. Byggnadsarbetarna är anställda av det lettiska bemanningsföretaget SIA Renovatis och är uthyrda till det svenska bolaget Renovatis AB. Fem byggnadsarbetare arbetade på en arbetsplats i Sollentuna där de också bodde. Skandalen uppdagades efter att byggnadsarbetarna själva satt upp en skylt utanför arbetsplatsen: ”Grannar hjälp oss vi är slavar och är hungriga”.

Förutom den låga lönen var deras arbetsdagar långa, de jobbade tolv timmar om dagen under sex dagar i veckan. Efter larmet kopplades Byggettan in på frågan. Tre av arbetarna är nu medlemmar i Byggnads och facket gick in och krävde kollektivavtal. Men ärendet är inte slut med detta.

– En av arbetarna har sagts upp för att han talat med facket och det kommer vi att ha en förhandling om. Dessutom har några av arbetarna inte fått ut sina löner. Det kommer vi också att förhandla om, säger Christian Bengtzelius ordförande i Byggettan.
– Nu får det vara nog! Nu har vi gjort vårt men vad gör Regeringen åt problemet med utnyttjad arbetskraft i Sverige? Nu har vi från fackets sida i enskilda fall förhandlat fram kollektivavtal, men om Regeringen i riksdagen driver igenom det förslag på lagreglering angående bemanningsdirektivet så skulle inga arbetstagare kunna utnyttjas. Det behövs en registrering av företag och arbetstagare som verkar i Sverige, istället för dagens alla nödanrop till facket. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström måste bekänna färg och visa om hon på allvar vill ge facket de verktyg som behövs för att motverka lönedumpning, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.